Verden

Bilde 1 av 4

Elefanter truer verdens største flyktningleir

Flere enn 500 vakter jobber døgnet rundt for å beskytte folk. Elefanter angriper i en leir med 1,1 millioner flyktninger i Bangladesh.

13 personer er allerede drept av elefanter som kommer inn i flyktningleiren.

– Vi sitter i vakttårnet hver natt, sier Moni Ahmed til det svenske nyhetsbyrået TT.

Vaktene passer på i 95 store tårn av bambus. De rager over telt og skur i Kutupalong-leiren sør i Bangladesh.

Menn i blå T-skjorter speider ut over landskapet etter elefanter.

– Siden jeg begynte har vi hatt to elefant-angrep i leiren, forteller Ahmed.

Leiren ligger mellom byene Cox's Bazar og Teknaf i Bangladesh. Flyktningene her tilhører folkegruppa rohingyaer. De har flyktet fra volden i hjemlandet Myanmar. Over 700.000 rohingyaer har flyktet til Bangladesh siden august 2017.

Det er hæren og politiet i Myanmar som driver vold mot rohingyaer. Dette er tydelig etnisk rensing, mener verdens-organisasjonen FN. Men myndighetene i Myanmar sier at de bekjemper terrorisme.

Det bor omtrent 1,1 millioner flyktninger i leiren Kutupalon. Før var området et natur-reservat med mye skog og mange ville dyr. Nå er mesteparten av trærne hogd.

Det er naturlig for elefantene å vandre i området der leiren ligger. Derfor kommer de av og til inn. Da har det oppstått situasjoner der 13 personer er blitt drept. Dette gjelder det siste halvåret.

Moni Ahmed jobber i et team med seks andre elefantvakter. De jobber for en organisasjon som vil bevare naturen. Den heter International Union for Conservation of Nature (IUCN).

– Når vi ser en elefant, roper vi i høyttalere for å varsle folk. Deretter forsøker vi å jage bort elefantene med tau og skremme dem med lyd, sier Ahmed.

Til sammen har leiren 570 vakter som er utdannet av IUCN.

Elefantene i området er truet av utrydning. De lider stort fordi de har mistet store områder av beitene sine.

Trolig er det bare rundt 268 ville elefanter igjen i Bangladesh. Rundt 30 av disse bor i området rundt Kutupalong-leiren. Det sier IUCN i en rapport.

Det er uklart hvordan leiren vil påvirke elefantene i området på lang sikt. Kanskje er det mulig å finne en annen vei gjennom leiren for elefantene, sier Raquibuk Amin i IUCN.

Mer fra Verden

På forsiden nå