Verden
Bilde 1 av 6

Derfor vil de bli kvitt mannen i rullestol

Han er 82 år gammel og sitter i rullestol etter et slag. Folk i Algerie demonstrerer mot presidenten sin.

– Se på de unge i Algerie. De krever bare en president som kan snakke med folket.

Det sier 45 år gamle Hamdane Salim til nyhetsbyrået Reuters.

Folk i Algerie ser nesten aldri presidenten sin. Han har ledet landet i 20 år. Men nå nekter folk å godta en femte periode med Abdelaziz Bouteflika.

– Vi stopper ikke før vi er kvitt dette systemet, sier Aicha til nyhetsbyrået Reuters. Hun er en 24 år gammel student. Mange av demonstrantene er studenter Halvparten av folk i Algerie er under 30 år gamle. De er bekymret for framtiden. Mange er uten arbeid.

President-valget er 18. april. Egentlig kan presidenten bare styre i to perioder. Men Bouteflika endret loven for å styre lenger. Endringen er etterpå omgjort. Bouteflika sier også at han vil styre en kortere periode hvis han blir valgt igjen. Men det hjelper ikke. Mange tusen mennesker har ropt hva de synes. Det skjer både i hovedstaden Alger og i andre byer. Folk har også protestert i Frankrike. Algerie er en tidligere koloni av Frankrike.

Demonstrasjonene har vært stort sett fredelige. Men noen er skadd. Politiet har brukt vannkanoner og tåregass mot demonstrantene i Alger.

Før var det mange som likte Bouteflika. Selv om flere ropte om juks da han vant valget i 1999. Men presidenten fikk slutt på uroen i landet. Det var borgerkrig mellom militante islamister og militæret. 200.000 mennesker døde i den brutale konflikten.

Bouteflika skapte en viss ro i Algerie. Han lot være å forfølge islamister etter krigen. Han klarte seg også fordi økonomien var bra. Algerie har mye olje og gass.

– Myndighetene har lenge brukt borgerkrigen for å skremme oss, sier Maher Mezahi til kanalen NPR. Han er journalist i Algerie.

– De sier «Vi må unngå en ny borgerkrig som på 1990-tallet.» Men nå er det så mange unge i Algerie. De så aldri døden og kaoset som myndighetene truer oss med. Derfor er det så mange unge som demonstrerer, tror Mezahi.

Presidenten er 82 år gammel. Han fikk et slag i 2013. Siden har han sittet i rullestol. Nylig fikk folk vite at han var i Sveits for medisinsk behandling. Men det var fordi utenlandske medier meldte om det først. Algeries medier er for det meste styrt av myndighetene.

Sensur og hemmeligheter er ett av problemene i Algerie. Algerie har hatt et rolig regime uten religion i mange år, men det koster. Lederne styrer strengt. Valgene får kritikk for å være fikset. Terror fra islamister er et annet stort problem.

I tillegg har mange mistet jobben etter krisen i oljenæringen. Økonomien er blitt mye dårligere. I hvert fall for vanlige folk.

– De som er nær regimet lever de beste livene. Andre er ekstremt fattige, sier demonstranten Amina Afaf Chaieb til kanalen Al Jazeera.

Det var demonstrasjoner i Algerie også i 2011. Da protesterte folk i mange naboland. Opprøret ble kalt Den arabiske våren. Flere ledere måtte slutte, men Bouteflika klarte seg gjennom opprøret.

Kilder: France24.com, NPR, AFP, AP, NTB, Reuters, Al Jazeera

Siste utgave

På forsiden nå