Verden

Nå flykter de i Mali

Situasjonen i Mali blir stadig verre. Tre ganger så mange mennesker har flyktet i Mali det siste året.

Krig, vold og nød. Det preger livet til folk som bor i Mali. Livet blir farlig og ututholdelig. Derfor flykter stadig flere. Antallet mennesker som er drevet på flukt i Mali, økte med 360 prosent i fjor. Det viser en ny rapport fra IDMC. Det er Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne.

Stadig flere flykter også inne i Mali. Det gjør at krisen blir enda verre.

– Det har ikke vært så mange internt fordrevne siden før fredsavtalen kom. Det var i 2015. Situasjonen ser ut til å forverre seg, sier Hassane Hamadou. Han er landdirektør for Flyktninghjelpen i Mali.

Ved slutten av 2017 var det 35.000 mennesker på flukt inne i Mali. Ved slutten av 2018 var 126.000 mennesker blitt drevet på flukt. Det viser rapporten. Siden januar i år har 133.000 mennesker til måttet flykte.

Årsaken er i stor grad angrep fra grupper med våpen. Det har også vært trusler, interne konflikter og militære operasjoner.

– Vanlige folk er de som lider mest. Det gjelder både fra vold og det de militære gjør, sier Hamadou.

Både i Sentral- og Nord-Mali er de miltære aktive.

– Det internasjonale samfunnet må beskytte vanlige folk. Det må også sørge for at folk får dekket sine viktigste behov. Slik kan vi unngå en humanitær katastrofe, sier Hamadou.

En gruppe på 60 norske soldater har reist til Mali. Det er den norske NORTAD 2-styrken. De skal støtte FNs fredsarbeid i området.

Så langt i år er minst 16 FN-soldater drept i landet. FN advarte i mars mot at det ville bli flere terror-angrep i landet. Disse angrepene kan være både mot vanlige folk, Malis militære og internasjonale styrker i landet.  Men en gang var Mali noe helt annerledes.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå