Verden

Dette er krisen i Østerrike

Det er kaos i regjeringen i Østerrike. Vi forklarer hvorfor.

Statsminister Sebastian Kurz i Østerrike bestemte seg. Herbert Kickl ble tvunget til å slutte som innenriksminister. Det gjør statsministeren for å lage en regjering som folket kan tro på.

Hvorfor er det kaos?

1. Kickl er fra Frihetspartiet. Han har tett forbindelse til visestatsminister Heinz-Christian Strache. Strache er fra samme parti og har allerede sluttet.

2. Nå trekker også andre ministere fra Frihetspartiet seg fra regjeringen.

3. Regjeringen skal granske en sak. Den involverer ulovlig betaling for tjenester (korrupsjon). Den tidligere visestatsministeren er den som skal granskes.

4. En video viser Strache. Strache tilbyr en russisk kvinne kontrakter med myndighetene. De er verdt mye penger. Tilbake skulle han få støtte i valget. Kvinnen skal ha sagt at hun var niesen til en russisk oligark. Opptaket er gjort i et hus på den spanske ferieøya Ibiza. Det var i 2017. Russiske myndigheter sier at de ikke kjenner henne.

5. Statsminister Kurz har varslet nyvalg i Østerrike. Det gjorde han samme dag som Strache måtte slutte. Valget blir trolig i september.

6. Kurz forklarte hvorfor også Kickl må slutte.

– Herbert Kickl kan ikke granske seg selv. Det er åpenbart, sier Kurz til avisen Kurier. Kickl var generalsekretær i Frihetspartiet (FPÖ) da videoen ble tatt opp. Da var Strache partileder.

7. Statsminister Kurz må få hjelp til å styre landet. Han vil hente inn fagfolk som teknokrater og høytstående tjenestemenn. De skal erstatte statsrådene fra FPÖ.

8. Regjeringen kan selv bli tvunget til å slutte. Opposisjonen varsler mistillit. Får de flertall, må statsministeren ta med seg regjeringen og slutte.

Østerrike har en regjering med flere partier. Den ble dannet etter at Kurz' konservative parti ÖVP vant valget høsten 2017. Kurz gjorde en avtale med FPÖ.

Regjeringen er blitt trukket fram som et forbilde av europeiske politikere til høyre i politikken.

9. Det har vært flere skandaler i Østerrike. I fjor var også Kickl involvert i en av dem. Han ga ordre om en gransking av landets egen sikkerhetstjeneste BVT.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå