Verden

Han opplevde en historisk dag

I dag (torsdag) er det 75 år siden D-dagen. Den tidligere soldaten Tom markerte den litt annerledes.

6. juni 1944 ble starten på slutten av den andre verdenskrigen. Tusenvis av soldater kom inn til strendene i Normandie i Frankrike. Dagen kalles D-dagen. I år er det 75 år siden det skjedde.

Storbritannia og USA ledet styrkene. Bombefly og jagerfly var med og hjalp til. Også andre land var med i operasjonen. Soldater kom med fallskjerm og med skip.

Tyskland var fienden. Mange soldater fra begge sider ble drept i kampene. Noen ble skadd, andre ble fanget.

Tyskland tapte krigen til slutt. Det skjedde året etter.

Noen soldater lever fortsatt. De opplevde D-dagen i virkeligheten. Men nå er de blitt gamle. Flere av dem markerer kanskje dagen for aller siste gang.

Tom Rice tok seg inn i Frankrike i fallskjerm i 1944. Han er fra USA og er blitt 97 år gammel. Onsdag gjorde han det samme. Han landet i Frankrike med fallskjerm. Det var en del av markeringen.

– Det føles flott, sa Rice.

Han landet på et jorde. Det var i nærheten av den franske landsbyen Carentan.

– Jeg vil gjøre det igjen, sa Rice.

En annen person styrte hoppet. Rice var festet til denne hopperen.

I dag (torsdag) drar ledere til Normandie. USAs president Donald Trump er en av dem. Mange vanlige folk reiser også til Normandie. De vil hedre soldatene som kjempet på D-dagen.

Verdenskrigens grusomheter må aldri skje igjen. Det har 16 ledere nå blitt enige om.

Vladimir Putin er president i Russland. Han er ikke invitert til markeringen. Dette viser at forholdet mellom Russland og Vesten er vanskelig.

Siste utgave

På forsiden nå