Verden
Bildet viser Mohamed Mursi bak gitter i en rettssak i 2014. Egypts tidligere president døde mandag etter et møte i retten.

Krever etterforskning av Mursis død

Egypt tidligere president Mohamed Mursi døde etter et rettsmøte mandag. Menneskeretts-organisasjoner krever at det etterforskes.

Tirsdag ble 67 år gamle Mohamed Mursi gravlagt. Han var tidligere president i Egypt. Mursi var i et møte i retten mandag. Så falt han om. Han var anklaget for spionasje.

Ifølge påtalemyndigheten ble han raskt fraktet til sykehus. Han skal ha dødd av hjertestans før han nådde fram til sykehuset.

I 2013 ble Mursi tvunget av militæret til å slutte som president. Han ble dømt til 20 år i fengsel.

Organisasjonen Human Rights Watch (HRW) jobber for menneske-rettigheter. De mener det var helt ventet at Mursi kom til å dø. Egyptiske myndigheter har ikke gitt ham medisiner i fengselet. Det har heller ikke latt ham få besøk fra familien.

Verdens-organisasjonen FNs menneskeretts-råd bør granske saken, mener HRW.

– Tidligere president Mursis død skjedde etter flere års feilbehandling. Han fikk stadig forlenget perioder uten kontakt med andre. Han fikk for dårlig medisinsk oppfølging og fikk ikke kontakt med familien, sier Sarah Leah Whitson. Hun er regiondirektør i HRW.

Neste uke samles FNs menneskeretts-råd (UNHRC). De bør ta initiativ til en etterforskning. Situasjonen for menneske-rettighetene i Egypt bør sjekkes. Det samme bør behandlingen av folk i fengsler og Mohamed Mursis død, mener Whitson.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå