Verden
Bilde 1 av 4

Saken som sjokkerer Tyskland

Walter Lübcke ble skutt i hodet hjemme hos seg selv. Ble han drept fordi han sa ja til innvandring?

65 år gamle Walter Lübcke ble funnet 2. juni. Han lå foran huset sitt i byen Kassel i delstaten Hesse. Han var blitt skutt i hodet.

Drapet så ut til å være en ren henrettelse. Lübcke tilhørte partiet CDU. Det er samme parti som kansler Angela Merkel. Mange har vært sinte fordi partiet har sagt ja til mye innvandring.

En 45 år gammel mann er mistenkt for drapet. Mediene kaller ham bare Stephan E. Han er tidligere dømt for vold. Blant annet bombet han et flyktningmottak i 1993.

Er Stephan E. skyldig? I så fall er det første gang en person fra det ekstreme høyre har drept en politiker. Det er siden andre verdenskrig.

Nettopp derfor er tyskerne så sjokkerte.

– Dette er et alarmsignal, sier innenriksminister Horst Seehofer, ifølge kanalen DW. Han snakket på en pressekonferanse.

– Vi antar at dette var et angrep fra en ekstrem person fra ytre høyre. En slikt angrep mot en statlig politiker er et angrep på oss alle, sier Seehofer.

Hele Tyskland snakker om drapet. Mediene melder mye om saken. Nå går debatten i samfunnet. Er krefter fra det ekstreme høyre blitt for sterke i Tyskland?

– Drapet er en vekker, skriver avisa Tageszeitung.

– Vi må snakke om høyre-ekstrem terror. Og vi må gjøre det på en helt annen måte enn tidligere, skriver avisa.

Stephan E var knyttet til det nynazistiske partiet NPD. Politiet hinter om at han skjøt fordi han er imot innvandring. Stephan E ble arrestert etter at politiet fant arvestoffet DNA på drapsstedet. Politiet sier at også andre kan ha vært med på drapet.

Politiet får kritikk. De sa først at drapet neppe hadde noe med politikk å gjøre. Men politifolk i Hesse har problemer med bånd til ytre høyre. Det skriver Süddeutsche Zeitung. Avisa skriver at det pågår 38 saker mot politifolk som er mistenkt for det.

Det finnes omtrent 24.000 høyre-ekstreme personer i Tyskland. Det mener tyske myndigheter. De mener at 12.700 av dem kan være villige til å drive med vold.

Det vises i sosiale medier. Der er det personer som hyller drapet på Lübcke. Tyskland trenger bedre digital kontroll. Det mener Konstantin Kuhle i partiet Fridemokratene. Han ber om bedre overvåking på nett.

– Myndighetene må bli flinkere på nett for å hindre at snakk om angrep blir til handling, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå