Verden

Isbreene i Himalaya smelter raskt

Isbreene i fjellkjeden Himalaya krymper. De smelter dobbelt så raskt som for 20 år siden.

Fjellkjeden Himalaya ligger i Asia. Fjellet Mount Everest er en del av Himalaya. Nå krymper fjellkjeden fordi isen smelter. Det viser en studie i tidsskriftet Science Advances.

– Mye is har blitt borte. Det er skremmende. Det er dobbelt så mye smeltevann som for 20 år siden, sier Josh Maurer. Han forsker på is ved Columbia-universitetet i USA.

Fjellene i Himalaya kalles ofte «den tredje pol». Det er fordi det er så mye is der. I dag er isbreene bare 72 prosent av det de var i 1975.

Hele 8,3 milliarder tonn med is har forsvunnet hvert år i gjennomsnitt. Det har skjedd siden år 2000. Det er nesten dobbelt så mye som tidligere.

Dette kan få store følger for folk som bor i Asia. Mange millioner mennesker er helt avhengige av vann fra Himalaya. De bruker vannet fra isen til kraft, landbruk og drikke.

– Det er en katastrofe, sier Jorg Schäfer. Han har vært med på å skrive artikkelen i Science Advances. Han forsker på klima.

Satellitter har tatt bilder i lang tid. Forskerne har studert disse bildene. De viser at isbreene stadig blir mindre.

Varmere temperaturer er årsaken til smeltingen. Det er blitt én grad varmere i gjennomsnitt i området de siste 19 årene.

Himalaya er langt fra alene. Verden er i ferd med å bli et varmere sted. Smeltingen er en følge av dette, ifølge forskerne. Varmere klima gjør at isbreer smelter og krymper. Isbreene i Norge har også blitt mindre. En bit av Jostedalsbreen er blitt 450 meter kortere.

Norske breer vil nesten forsvinne helt om 80 år. Det skjer hvis mennesker fortsetter å forurense med klimagasser, sier forskerne.

Det finnes andre ting som påvirker isen i Himalaya. Lokal forurensing og lite monsunregn fører til smelting. Sot og aske kan legge seg på isen. Det gjør isen tar imot mer varme fra sola.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå