Verden

Brøt avtale om raketter etter 32 år

I 32 år har en avtale mellom Russland og USA gjort verden tryggere. Nå er avtalen brutt.

Både Russland og USA har trukket seg fra INF-avtalen. Avtalen ble til i 1987. Den forbød begge land å bruke mellomdistanse-raketter. Slike raketter kan skytes mot andre land. Der kan de gjøre store ødeleggelser.

– USAs tilbaketrekking fra traktaten starter i kraft i dag, sa Mike Pompeo. Han er USAs utenriksminister.

Den russiske utenriks-departementet sier at traktaten er brutt. De sier også at det skjer fordi USA ville det.

– Den 2. august har traktaten mellom Sovjetunionen og USA blitt brutt. Det skjer på initiativ fra USA, sier russerne i en uttalelse.

USA mener at Russland alene har ansvaret for at avtalen ble brutt, ifølge Pompeo.

Jens Stoltenberg er general-sekretær i forsvars-samarbeidet NATO. Han mener at Russland har skylda.

– Russland har fullt ansvar for at traktaten brøt sammen, sier Stoltenberg.

Han beklager at Russland ikke har vært villig til å fortsette med avtalen.

– Det er ikke mulig å være i en situasjon der USA fullt ut holder seg til avtalen, mens Russland ikke gjør det, sier Stoltenberg.

Sergej Rjabkov er Russlands viseutenriksminister. Han ber USA til å bli med på en pause i å bruke mellomdistanse-raketter. Pausen skal vare til de får laget en ny. avtale. Det sier Rjabkov til det statlige nyhetsbyrået TASS.

Avtalen om INF-rakettene er fra 1987. USAs daværende president Ronald Reagan og Sovjets leder Mikhail Gorbatsjov skrev under. Avtalen forbød de to stormaktene å bruke seg landbaserte mellomdistanse-raketter. Det ble også forbudt å bruke egne ramper til å skyte ut rakettene. Forbudet gjaldt raketter med atomstridshoder og vanlige raketter.

Siden da har begge land utviklet flere våpen og våpen-systemer.

USA og NATO frykter det russiske rakettsystemet SSC-8. I Russland kalles det 9M729. USA og NATO mener at disse rakettene bryter med INF-avtalen. Årsaken er at rakettene kan nå lenger enn det som er planen. Rakettene kan ha med seg atomstridshoder. Det gjør det mulig å utslette byer i Europa på minutters varsel. Det sier USA og NATO.

Russland sier at dette er ikke er riktig. De påstår at USA har brutt avtalen. Russerne mener at USA har laget våpen som droner som kan oppføre seg nesten som mellomdistanse-raketter.

USA har vært misfornøyd med at INF-avtalen bare har vært mellom USA og Russland. Kina er ikke med. Akkurat dette er Russland også enig i. Det har Stoltenberg sagt før. NATO-sjefen ønsker seg en ny avtale om raketter. Den bør gjelde for flere land.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå