Verden
Bildet viser demonstranter med ansiktsmasker i Hongkong. Fra og med natt til lørdag blir det forbudt å demonstrere med maske i byen.

Dette blir forbudt i Hongkong

Demonstrantene i Hongkong får ikke lov til å bruke ansiktsmasker, sier byens leder. Men demonstrantene drar ut i gatene - med masker på.

Hongkong forbyr demonstranter å bruke ansiktsmasker. Det sa Hongkongs leder Carrie Lam fredag. Hongkong hører til Kina. Men Hongkong har hatt frihet til å kunne styre mye selv. De siste månedene har mange i byen demonstrert. Et lovforslag sier at folk fra Hongkong skal kunne utleveres til Kina. Det er dersom de mistenkes for noe ulovlig.

Regjeringen i Hongkong forsøker å stanse demonstrasjonene i byen. Forbudet mot ansiktsmasker er et av flere tiltak for å få det til.

– Vi må gjøre det vi kan for å forhindre vold. Og for å beskytte Hongkongs fremtid, sa Lam fredag.

– Vi tar ikke lett på å innføre dette forbudet. Men dette er et nødvendig tiltak, sa hun.

Forbudet vil gjelde fra og med midnatt natt til lørdag. Det finnes en lov fra da Hongkong tilhørte Storbritannia. Den kan brukes i krise. Myndighetene bruker denne loven i forbindelse med forbudet.

Demonstranter som bryter forbudet, kan få opp mot ett års fengsel. I tillegg kan de få en bot på nesten 30.000 kroner.

De siste fire månedene har demonstrantene i byen brukt masker. De har også brukt gule hjelmer, beskyttelses-briller og pustemasker. Det er for å beskytte seg mot tåregass og slag fra politiet. Men det er også for at ikke myndighetene skal kunne se hvem demonstrantene er.

Fredag marsjerte tusenvis av demonstranter gjennom byens finansdistrikt. Alle hadde på seg masker. De ropte ting som «jeg ønsker å bruke ansiktsmaske» og «å bruke maske er ikke en forbrytelse». Mange biler tutet for å støtte demonstrantene.

– Kommer de til å pågripe 100.000 mennesker i gatene? Myndighetene forsøker å skremme oss. Men jeg tror ikke folket lar seg skremme nå, sier en demonstrant til en lokal TV-stasjon.

Mange demonstranter holdt opp fem fingre. Det er én finger for hvert av de fem kravene til regjeringen.

Det ene er kravet om å droppe forslaget om utlevering til Kina. I tillegg krever demonstrantene at Carrie Lam slutter. De vil at politivold må granskes. Demonstranter må slippe ut av fengsel, krever de. Og folk i Hongkong må få større demokratisk frihet. Det er det femte kravet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå