Verden

Her leter de etter overlevende

Tyfonen Hagibis herjet i Japan. Klima-endringer får skylda.

Enorme mengder regn traff Japan i helga. Tyfonen Hagibis herjet midti og nord i landet. Det førte til store oversvømmelser, stormflo og jordskred.

Redningsarbeidere graver seg gjennom jordskred og søker etter savnede. 56 mennesker er funnet døde til nå. 15 mennesker er fortsatt savnet.

– Alt fra huset mitt ble skylt vekk foran øynene mine. Jeg var ikke sikker på om det var drøm eller virkelighet, forteller en kvinne i byen Nagoya til kanalen NHK.

– Jeg er heldig som fortsatt er i live, sier hun.

Myndighetene advarer om at det kan komme flere jordskred. Både flom og skredfare skaper utfordringer for redningsarbeidet.

Svært mange mennesker er fortsatt uten elektrisitet og vann, skriver Japan Today.

I hovedstaden er 56.000 uteb strøm. Over hundre tusen mennesker deltar i redningsarbeidet. Blant disse er det over 30.000 soldater.

Mye av vannet har trukket seg tilbake. Men flere steder står veier, kjøretøy og boliger delvis under vann.

Mange mennesker er samlet i evakuerings-sentre. De frykter at de har lite å komme tilbake til. Det vet de først når faren for flom er over. Da blir det trygt å reise tilbake til områdene som er hardest rammet.

Tokyo er en av verdens største byer. Der var situasjonen mer normal igjen mandag.

Togene går igjen. Butikkene har fått inn nye varer. Hyllene ble tømt av folk før uværet kom.

Hagibis var en ekstremt kraftig « supertyfon». Den hadde med seg vinder som blåste over 71 meter per sekund. Dette er mer enn det dobbelte av vindstyrken som regnes som orkan i Atlanterhavet.

Tyfonen svekket seg da den nærmet seg land. Men den var en av de kraftigste som har truffet Japan på flere tiår.

Likevel var det regnet som har skapt flest skader. Sørvest for Tokyo kom det 1.000 millimeter regn i løpet av 48 timer.

Flomvannet førte til at over 20 elver vokste.

I USA og Karibia har det vært flere orkaner med ekstremt kraftig og langvarig regn. Det har skapt store flomskader. Det er trolig endringene i klimaet som bidrar til at det regner så mye.

Avisa Washington Post har skrevet om tyfonen. Den sier at den vokste og ble kraftigere ekstremt fort. Forskere tror det vil skje oftere etter hvert som kloden blir varmere.

Mer fra Verden

På forsiden nå