Verden

Folk slåss for endringer i Chile

Stadig flere chilenere demonstrerer mot ulikhetene i landet. Minst 20 personer er drept i uroen til nå.

Uroen i Chile er den verste på mange tiår. Folk krever store økonomiske og sosiale endringer. Motstanden mot president Sebastián Piñera er sterk.

Fredag demonstrerte over 1 million mennesker. Også denne uka har det vært sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Chile har vært et av de mest stabile landene i Latin-Amerika. Men nå sliter landet med økonomien. De sosiale problemene øker.

Demonstrasjonene startet da myndighetene satte opp prisene på metro-billettene. Mange hundre personer er skadd i bråket. Lørdag patruljerte soldater i gatene i hovedstaden Santiago.

President Piñera lover nå å øke minste-lønninger og pensjoner. Det blir billigere å få helsehjelp. Metro-billettene blir ikke dyrere likevel. Mandag byttet presidenten ut åtte ministre i regjeringen. Dette har ikke roet folket.

Benedicte Bull er professor og ekspert på Latin-Amerika. Hun sier det er mange årsaker til uroen i Chile. Misnøyen har vokst gjennom mange år.

– Chile har vært et ganske rolig land. Arbeidsledigheten er lav. Men det er store forskjeller. Noen er veldig rike, men gjennomsnitts-lønnen i landet er lav. Ansatte har dårlige rettigheter i arbeidslivet, sier Bull.

Hun forteller at mange chilenere føler at livet er bare jobb og gjeld.

– Det er avslørt mye ulovlig betaling for tjenester. Folk krever endringer. De har ikke tillit til dem som har makt.

Demonstrasjoner er vanlig i Chile. Men det er mer vold nå, forteller Bull.

– Det er små grupper som bruker vold. De har lite støtte blant vanlige chilenere. Men de fredelige protestene har enorm støtte. Det overrasket politikerne, sier hun.

Chile har ikke tradisjon for å avsette presidenter. Benedicte Bull tror ikke det skjer nå heller.

– Piñera er upopulær. Endringene han har foreslått, er ikke nok. Jeg tror likevel han kan fortsette, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå