Verden
Bildet viser 11 år gamle Alvin som holder to personer fra Røde Kors i hendene. Han ble hentet ut av al-Hol-leiren i Syria. Gutten får komme hjem til faren i Italia. Flere barn av norske kvinner er i leiren.

11-åring fikk komme hjem fra Syria

En 11 år gammel gutt er på vei hjem til Italia fra Syria. Regimet hjalp til med å få gutten ut av landet.

En 11 år gammel gutt havnet i Syria. Han er født i Italia av albanske foreldre. Moren hans tok gutten med til Syria. Hun ble med i terrorgruppa IS. Så skal hun ha blitt drept i kamper.

De siste månedene har gutten bodd i leiren al-Hol nordøst i Syria. Der bor det også flere norske kvinner og deres barn. Kvinnene har hatt noe å gjøre med IS.

Torsdag var 11-åringen på vei hjem til faren i Italia. Det melder Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC).

– Dette begynte for fem år siden. Da bortførte moren barnet. Så bestemte hun seg for å dra og krige for IS, sier Tommaso Della Longa til nyhetsbyrået AFP. Han er talsmann for IFRC.

– Vi oppdaget at gutten fortsatt var i live. Det var gjennom en melding fra al-Hol-leiren, sier Della Longa.

Gutten fikk hjelp av italienske og albanske myndigheter. De forhandlet med myndighetene i Damaskus. Det er hovedstaden i Syria. Så ble gutten levert til Røde Kors onsdag.

Det er første gang det syriske regimet hjelper til på denne måten. Slik at en person kan sendes til hjemlandet sitt.

– Våre frivillige syrere i Røde Halvmåne fulgte gutten fra al-Hol-leiren til Damaskus. Det sier talsmannen.

I oktober ble det kjent at 11 år gamle Alvin bodde i leiren. Siden da har italiensk presse fulgt historien.

Gutten og hans far møttes igjen i leiren for få uker siden. Det viste mediene et opptak av.

Kurderne har hatt ansvaret for leiren. De har flere ganger bedt vestlige land ta tilbake sine egne borgere. I oktober angrep Tyrkia områder i Syria som kurderne hadde kontroll over. Flere har fryktet at folk som har støttet IS, ville rømme fra al-Hol.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå