Verden
Bilde 1 av 2

– Et intervju ble viktig for Berlinmurens fall

For 30 år siden jobbet Hans-Wilhelm Steinfeld som journalist i Sovjetunionen. Et intervju han gjorde, kan ha påvirket historien om Berlinmuren.

Lørdag er det 30 år siden Berlinmuren falt. Den delte den tyske hovedstaden og Europa i to.

I 1989 var Hans-Wilhelm Steinfeld journalist for kanalen NRK. Han jobbet i Moskva i Sovjetunionen. Steinfeld fortalte på TV og i radio om hva som skjedde i Øst-Europa. Han intervjuet mange øst-europeiske politikere.

En av politikerne Steinfeld snakket med, var Nikolaj Rysjkov. Han var statsminister i Sovjetunionen.

Steinfeld intervjuet Rysjkov den 3. oktober 1989. Sovjets statsminister sa at han støttet opprørerne i Øst-Tyskland.

Hans-Wilhelm Steinfeld mener at dette intervjuet påvirket historien om Berlinmuren.

– Intervjuet var det viktigste i min karriere. Sovjet ikke ville bruke soldater mot demonstrantene i Berlin. Det fikk folk vite da de hørte intervjuet, sier han til Klar Tale.

Intervjuet ble sendt på fjernsyn over hele Europa. Det ble også vist på TV i Vest-Tyskland. På den måten ble det sett av folk i Øst-Berlin. De kunne ta inn TV-signalene fra vest.

– Øst-Europa skjønte at de kunne stole på Gorbatsjov og Sovjetunionen. Etter intervjuet tok det bare fem uker før Berlinmuren falt, sier Hans-Wilhelm Steinfeld.

Mikhail Gorbatsjov var Sovjetunionens president. Han får mye av æren for Berlinmurens fall i 1989.

Også USA mente at Berlinmuren måtte rives. I en tale i 1987 sa president Ronald Reagan: «Herr Gorbatsjov, riv denne muren». Da skjønte folk i Øst-Tyskland at den vestlige verden støttet dem.

Ungarn åpnet grensene mot Østerrike i september 1989. Østtyske borgere kunne reise til Vesten. Folk var fattige og misfornøyde. Det var demonstrasjoner mot politikerne.

– Den østtyske ledelsen hadde ikke noe valg. De måtte åpne grensene. Gorbatsjov ville ha mer åpenhet i Europa. Det klarte han, sier Hans-Wilhelm Steinfeld.

9. november 1989 samlet mange tusen mennesker seg ved Berlinmuren. Det var et sterkt press fra folk i Øst-Berlin. De ville reise ut av det kommunistiske Øst-Tyskland. De ønsket mer frihet og demokrati.

Ledelsen i Øst-Tyskland bestemte denne kvelden å åpne mange grense-overganger i Berlin. Det skjedde like før midnatt. Det er dette som senere har fått navnet «Berlinmurens fall». Alle østtyskere som ville, fikk passere over grensen til Vest-Berlin.

I dagene etter dro mange østberlinere på besøk til Vest-Berlin. Rivingen av Berlinmuren fortsatte. I løpet av 1990 ble hele muren fjernet. Bare noen få rester står igjen som et minne.

Siste utgave

På forsiden nå