Verden

Nå starter Trump-dramaet

Skal president Donald Trump stilles for riksrett? Onsdag følger folk over hele verden med. Da skal de første vitnene snakke offentlig om hva de vet.

13. november og 15. november skal vitner snakke. De skal fortelle hva de vet om Donald Trumps forhold til Ukraina. Dette vises direkte på TV og nett fra klokka 16 norsk tid.

Demokratene sier at presidenten har gjort noe ulovlig. De har satt i gang en prosess for å stille Trump for riksrett. Demokratene er de politiske motstanderne til Trump. Han tilhører republikanerne.

– Et falskt show. En heksejakt. Et sirkus.

Det sier Trump om saken på Twitter onsdag.

Trump sier at han aldri har gjort noe galt. Han snakket bare med Ukrainas president Volodymir Zelenskij på telefon i juli. Da ba han Zelenskij om hjelp. Han ba Ukraina granske den politiske motstanderen Joe Biden. Biden-familien har drevet ulovlig forretning i Ukraina, tror Trump.

– Biden-familien ble bestukket med penger. Så enkelt er det, skrev Trump på Twitter i oktober.

Les mer her: Derfor er det full krangel i USA

Spørsmålet er hva Trump har sagt og gjort. Og om han har brukt ulovlig press. Trump mener han har oppført seg greit og riktig. Demokratene anklager Trump for å ville stanse Joe Biden som ufordrer under president-valget neste år.

De åpne høringene blir en kamp om sannheten.

Disse skal vitne:

###

Onsdag vitner

Bill Taylor

. Han er ambassadør i Ukraina for USA. Taylor sier at Trump forsøkte å presse Ukraina med penger. Det var for å få Ukraina til å etterforske Biden, ifølge NBC News. Trump nekter for at penger ble brukt som pressmiddel.

###

Onsdag vitner også

George P. Kent

. Han har kritisert hvordan USA har jobbet med politikk i Ukraina. Han har blant annet snakket kritisk om Trumps advokat Rudy Giuliani.

###

Fredag vitner

Marie Yovanovitch

. Hun er tidligere ambassadør i Ukraina for USA. Yovanovitch har sagt at hun følte seg truet Trump og hans advokat Rudy Giuliani. Det skriver Business Insider.

Trolig skal flere vitne, men de er ennå ukjent.

Slik kommer en president for riksrett:

– Begge kamrene i nasjonalforsamlingen må si ja til riksrett. Kamrene heter Representantenes hus og Senatet.

– Først må Representantenes hus si ja til granskning. Det har de allerede gjort i USA. Det demokratiske partiet har flertall i Representantenes hus. Trump tilhører Det republikanske partiet. Ingen republikanere stemte for å undersøke Trump.

– Så er det gransking og høringer. Det betyr at vitner forteller om det de vet. De åpne høringene vises på TV. Det er disse høringene folk kan følge med på nå.

– Så bestemmer Representantenes hus om Trump skal stilles for riksrett.

– Da blir det en riksrettssak. Til slutt skal Senatet avgjøre saken. To tredeler av Senatet må si ja for å dømme presidenten. Det republikanske partiet har flertall i Senatet. Derfor tror få at Trump blir dømt.

Siste utgave

På forsiden nå