Verden

Hellas vil stenge asylsøkere inne

Hellas vil stenge overfylte flyktning-leirer på øyene. Isteden vil de sette folk i lukkede leirer.

Vinteren er på vei til de greske øyene. Der bor rundt 35.000 flyktninger og migranter i leirer fylt til randen. Leiren Moria har egentlig bare plass til rundt 3.000 personer. Nå bor 17.000 mennesker der.

– Det er ikke plass til å sette opp et eneste telt til. Leirene har spredd seg til utenfor sperringene, forteller Trude Jacobsen til Klar Tale. Hun er general-sekretær i Dråpen i Havet. De hjelper folk i flyktningleirene i Hellas.

Folk har kommet hit i båter fra Tyrkia. Bare i år har over 53.000 mennesker kommet til Hellas. Det viser tall fra verdens-organisasjonen FN.

– Det har aldri vært så mange mennesker i leirene før. Nå er det snart vinter. Den er ganske tøff i Hellas. Vi frykter at folk vil fryse i hjel. Det har skjedd før, forteller Jacobsen.

LES OGSÅ: – Folk i Europa vet ikke hvor ille det er her

Likevel fortsetter folk å strømme til de greske øyene. De fleste kommer fra Afghanistan og Syria.

I sommer fikk Hellas en ny, konservativ regjering. De vil ha strengere asyl-politikk.

Planen er å stenge de overfylte leirene på øyene Lesvos, Chios, Samos, Kos og Leros. Isteden vil regjeringen åpne fem nye leirer på øyene. De skal ha plass til mellom 5.000 og 7.000 mennesker. Asylsøkerne skal ikke kunne bevege seg fritt på øyene. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Det er bra at leirer som Moria stenger, mener Trude Jacobsen. Men hun forstår ikke hvordan de skal få plass til alle menneskene i de nye leirene.

– Tallene passer ikke. Spesielt siden det hele tiden kommer nye mennesker, sier hun.

De nye leirene skal først finne ut hvem asylsøkerne er. Så skal de sende folk videre. Eller tilbake til Tyrkia.

– Det virker som Hellas har tenkt å bli mye strengere. Følgene blir at folk ikke får beskyttelse. Tyrkia er ikke trygt for mange av dem. Det gjelder for eksempel kurdere fra Syria eller Irak. De har få rettigheter i Tyrkia, sier Jacobsen.

Menneske-smuglere vil finne nye veier inn i Hellas med endringen, tror hun.

– Nå kommer de fleste til Hellas via sjøen. Det kan komme nye ruter hvis Hellas blir lukket og stengt. Det kan bli mer trafikk over landegrensene i nord. Så lenge det er behov for å flykte, finner smuglerne løsninger, sier Jacobsen.

Hun reagerer også på at leirene skal være stengt.

– Det er ikke lov å holde folk innesperret uten tiltale i Hellas. Så jeg lurer på hvordan de har tenkt å gjennomføre det, sier hun.

Greske myndigheter har godkjent Dråpen i Havet. Men Hellas vil ha strengere krav til frivillige organisasjoner.

– Vi har ikke hørt at det vil få følger for oss. Men hvis de nye leirene blir mer som fengsler, må vi vurdere om det er noe vi vil være en del av, sier Jacobsen.

Siste utgave

På forsiden nå