Verden

Her får ikke barn gå på skole

Det bor nesten 12.000 barn i leirer på øyene i Hellas. Men de får ikke gå på skole.

Leirene på de greske øyene er overfylte. Her bor flyktninger og migranter fra flere land. Mange av dem har kommet over havet i båter. Men de kommer seg ikke videre. De bor i leirene mens de venter på å få svar på søknad om asyl.

Omtrent 12.000 barn bor i leirene. Kun 1 prosent av dem går på skole, ifølge verdens-organisasjonen FN.

– Barna er i en fortvilet situasjon. De har behov for å være i et klasserom og normale forhold, sier Boris Cheshirkov. Han snakker for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Hellas.

Tilgang til utdanning er et stort problem. Det gjelder spesielt på øyene, sier Cheshirkov.

Leirene som barna bor i, var laget for at folk skulle bo der i kort tid. I virkeligheten bor folk der lenge. Barna bor i leirene i månedsvis.

For fire måneder siden kom en familie til øya Lesvos. De dro fra Syria for fire måneder siden. Huset deres ble ødelagt. Familien har tre barn.

– De tre barna har aldri gått på skole. Årsaken er at de var for unge i Syria. Nå er de i Hellas og gamle nok til å gå på skole. Da ønsker faren deres at de skal gå på skole. Men det kan de ikke her, sier Cheshirkov i FN.

Alle barn i verden har rett til å gå på skole. Det sier reglene i FNs barnekonvensjon. Den er godkjent av alle land i verden.

Det bort omtrent 40.000 personer bor i migrantleirer på øyene. Det gjelder øyene Lesvos, Chios, Samos, Leros og Kos. Organisasjonen Leger Uten Grenser er bekymret for barnas psykiske helse. Der er også bekymret for at barn skal begå selvmord i leirene.

Mange på øyene har opplevd mye før de kommer dit. Flukten i båt er farlig. Hittil i år har over 10.000 personer flyktet med båt over Middelhavet. Minst 580 mennesker er døde, ifølge Leger Uten Grenser.

Situasjonen for de som bor i leirene kan bli verre. Regjeringen i Hellas har sagt at de vil endre leirene. De vil lage lukkede leire på øyene Samos, Chios, Lesvos, Kos og Leros. De vil bli istedenfor leirene som finnes nå.

Klar Tale har skrevet om de lukkede leirene i Hellas og følgene de kan få. For noen kan de oppleves som et fengsel.

Siste utgave

På forsiden nå