Verden
Bilde 1 av 3

Slik opplevde soldatene angrepet fra Iran

Angrep hvert 15. minutt. Brakker i brann og bygninger som ble fullstendig knust. En offiser mener det er et mirakel at ingen ble drept i USAs leir i Irak.

Iran angrep USAs leir Ain al-Asad i Irak med raketter. Angrepet skjedde natt til 8. januar. Det var hevn for at USA drepte generalen Qasem Soleimani.

Leiren var full av amerikanske soldater. Også 70 norske var til stede.

Iran varslet angrepet på forhånd. Sjefen for den iranske Revolusjons-garden har sagt at målet ikke var å drepe noen.

Oberst Tim Garland fra USA tviler på forklaringen. Han var en av de øverste amerikanske offiserene på basen i Irak da den ble angrepet.

Rakettene kom i bølger med opptil 15 minutters mellomrom. Garland tror hensikten kan ha vært å lure soldatene til å tro at angrepet var over. Da kunne de våget seg ut av bomberommene.

– Etter min mening var formålet å påføre oss tap, sier Garland til nyhetsbyrået AFP.

Offiserene på Ain al-Asad ble varslet om angrepet noen timer på forhånd. Dermed begynte et hektisk arbeid. De ville få soldatene i sikkerhet.

I leiren var det mange soldater fra USA. Der var også andre soldater fra land USA samarbeider med. Til sammen rundt 2.000 soldater kan være i leiren samtidig.

Mange av dem ble sendt ned i bunkere. Disse bunkerne er sikre mot bomber. Bunkerne ble i sin tid bygget av hæren til den irakiske diktatoren Saddam Hussein.

– Bunkerne var stappfulle. Vi var presset inn der som sild i tønne, forteller Alex Bender. Han er amerikansk soldat.

Det amerikanske luftforsvaret fløy bort en del av sine styrker.

Etter flere timers venting begynte angrepet. Det skjedde klokken 1.35 lokal tid.

– Det var den kraftigste lyden jeg noen gang har hørt, sier offiser Garland. I en av bunkerne ble døra bøyd inn og ut. Det kom av sjokkbølgene som rakettene skapte.

De aller fleste personene på basen hadde søkt tilflukt. Men minst to soldater sto utplassert i vakttårn. De skulle holde utkikk etter eventuelle angrep fra bakken.

Begge ble blåst ut av vinduene i tårnene. Det skjedde da rakettene traff basen, ifølge avisen Washington Post. Likevel fikk de ikke andre skader enn hjernerystelse.

– At de overlevde, var et Guds mirakel, sier Garland.

I tillegg var mindre grupper av soldater ute i leiren av og til. Det skjedde mellom bølgene av raketter. Hensikten var å se etter om noen var skadd. Men heller ingen av dem fikk alvorlige skader.

Ved 4-tiden var angrepet over. Soldatene fikk lov til å forlate bomberommene. De kunne se branner over store deler av basen. Det var kratre der rakettene hadde truffet bakken. Noen av soldatenes boliger var helt ødelagt.

Også en militærbase i Nord-Irak ble rammet da Iran tok hevn.

Noen timer senere ble det bekreftet at ingen var drept eller alvorlig skadd. Slik var det både i Ain al-Asad og leiren i Nord-Irak.

Siste utgave

På forsiden nå