Verden

Flaggermus har trolig spredt viruset

Wuhan-viruset må komme fra flaggermus, mener forskere.

Forskere mener Wuhan-viruset må komme fra flaggermus. Det er ikke første gang flaggermus sprer alvorlig sykdom.

– Vi vet fortsatt for lite om hvordan flaggermusen sper sykdommer. De har trolig spredt mange smitter som vi beskylder andre dyr for, sier Johnny de Jong. Han er ekspert på flaggermus. Han jobber ved Senter for biologisk mangfold ved Sveriges landbruks-universitet.

I 2003 spredte viruset sars seg. Også da kom viruset fra flaggermus.

Flaggermus kan også spre sykdommen rabies. De mistenkes for å ha spredt viruset ebola i Afrika. Noen arter sprer også virusene hendra og nipah.

Flaggermus bor tett. De kan fly langt og nor nær mennesker. Derfor sprer de smitte effektivt, ifølge de Jong.

De får bare i seg deler av insektene eller frukten de spiser. Restene havner der de bor sammen med avføringen. Det sier de Jong til nyhetsbyrået TT.

Wuhan-viruset er helt likt et corona-virus som finnes hos flaggermus. Derfor er forskerne nesten helt sikre på at smitten kommer derfra. Over 20.000 mennesker er smittet siden desember i fjor. De aller fleste i Kina. Men smitten kan ha kommet via et annet dyr. Så har det smittet mennesker. Det skriver forskere i tidsskriftet Nature.

– Det finnes nesten alltid en mellomstasjon fra flaggermusen til mennesket. Det sier Ali Mirazimi. Han er gjeste-professor ved Karolinska Institutet i Sverige.

Han mener at vi ikke trenger å være redde for flaggermus. Men det kommer an på hvor en er i verden. I Afrika finnes det ebola. Der er det kanskje ikke så lurt å jakte på flaggermus, sier han.

Johnny de Jong synes heller ikke vi skal være redde.

– Det er ikke farlig å ha flaggermus i huset sitt i Sverige. Det er veldig liten fare for å bli smittet av for eksempel rabies. Det er farligere i tropiske land. Der finnes det flere flaggermus, sier han.

Likevel er det viktig å være forsiktig. Det er dersom en må håndtere dyret.

– Vi har funnet flaggermus i Sverige som har hatt antistoffer mot rabies. Men vi har ennå ikke funnet noen syke dyr. Vi må studere dem mer. Slik at vi kan følge smittens gang. Vi må få greie på hvilke sykdommer de sprer, sier Johnny de Jong.

Mer fra Verden

På forsiden nå