Verden

Frankrike kjemper mot dette krypet

Veggedyr suger blod fra mennesker i hoteller og hjem i Paris. Nå har franske myndigheter startet en kamp mot parasittene.

Veggedyrene forsvant fra Frankrike på 1950-tallet. Men nå har de plagsomme, blodsugende insektene kommet tilbake. Det er trolig som følge av at folk reiser mer. Og fordi midler mot insekter slutter å virke.

Myndighetene i Frankrike har laget en nettside. Der står det at alle kan bli plaget av krypene. Nettsiden er full av råd om hvordan en kan hindre veggedyrene. Og hva en skal gjøre om de flytter inn.

Veggedyr finnes i områder med temperert klima i USA. Og i deler av Europa. De ble nesten utryddet etter andre verdenskrig. Årsaken var giften DDT. Men stoffet ble forbudt fordi det er for farlig. Da kom veggedyrene tilbake.

Mot slutten av 1990-tallet stortrivdes de i New York i USA. I 2010 var det et stort utbrudd. Det gjorde at de havnet høyt opp i skyskraperne. De var i hoteller og kom til og med inn i klesbutikker som Victoria's Secret.

Nå kryr det av dem i den franske hovedstaden Paris. 400.000 adresser i byen fikk behandling i 2018. Det gjaldt både hoteller, leiligheter og hus. Det sier firmaer som fjerner skadedyr.

Veggedyrene er blitt resistente mot vanlige midler mot insekter. Det betyr at giften ikke virker på dem lenger. Det viste en studie i 2016.

Insektene søker seg fram til brukte klær i turisters kofferter. Slik spres de rundt i verden.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå