Verden

Italia avlyser fotballkamper og karneval

På kort tid er 130 personer smittet av viruset covid-19 i Italia. Nå gjør Italia det de kan for å hindre at viruset sprer seg.

130 personer er smittet av viruset covid-19 i Italia. De fleste tilfellene er i regionen Lombardia nord i landet. Over 50.000 personer i flere småbyer er bedt om å holde seg hjemme. Det er for å hindre at viruset skal spre seg. Både skoler, barer og flere andre offentlige institusjoner er stengt. Det er usikkert når de åpner igjen.

Minst seks personer i Italia har dødd som følge av viruset. Fredag døde en 78 år gammel mann fra regionen Veneto. Søndag døde en eldre pasient med kreft.

Alle sports-arrangementer i Lombardia og Veneto ble avlyst søndag. Det bestemte myndighetene i hovedstaden Roma. Også det berømte karnevalet i Venezia er avlyst.

– Vi er nødt til å bruke drastiske tiltak, sier Luca Zaia. Han er president for regionen Veneto.

Det store karnevalet i Venezia skulle feires fram til tirsdag. Nå er det altså avlyst.

Regjeringen vurderer flere tiltak for å hindre at smitten sprer seg videre i landet. Det sier Italias statsminister Giuseppe Conte.

Utbruddet startet i byen Codogno. Den ligger like sørøst for Milano. Folk i byen er nå redde for viruset.

– Det er en spøkelsesby. Det er forferdelig for oss. Folk har stengt seg inne i husene sine. Det er ingen i gatene, sier en ung kvinne som heter Paola.

Myndighetene har sperret av flere områder. Det påvirker titusenvis av mennesker. Politiet og hæren har ordre om å gripe inn. Det er dersom noen forsøker å gå inn eller ut av de stengte områdene.

I Iran har hittil 50 personer dødd av viruset, ifølge nyhetsbyrået ILNA. Det er en politiker som sier dette til ILNA. Men myndighetene har ikke bekreftet antallet. De sier at 12 personer er døde.

Smitten i Iran har ført til at naboland har stengt grensene.

Både Tyrkia, Armenia, Pakistan og Afghanistan har stengt grensene. De vil hindre at viruset sprer seg til dem. Libanon sjekker alle passasjerer som kommer med fly fra Iran. Det er etter at en kvinne som kom fra Iran, ble innlagt på sykehus med viruset.

Utbruddet i Iran startet i den hellige byen Qom. Men de siste dagene har det spredt seg raskt til fire andre byer. Det er inkludert hovedstaden Teheran.

Myndighetene har stengt alle skoler i 14 provinser i to dager. Universitetet i Teheran har avlyst all undervisning. De har stengt sovesalene inntil videre. Også fotballkamper er avlyst. Det samme er forestillinger på kino og teater.

I Sør-Korea er beredskapen hevet til aller høyeste nivå. Årsaken er det nye viruset som sprer seg.

Til sammen er 600 personer bekreftet smittet i landet. De fleste av dem i den kristne sekten Shincheonji i og rundt byen Daegu. Fire personer har dødd av viruset.

Viruset begynte å smitte mennesker i desember. Der har smitten spredt seg litt saktere de siste dagene. Det er registret over 2.400 døde i landet. Nesten 80.000 er smittet.

Mer fra Verden

På forsiden nå