Verden

Bilde 1 av 2

– Ingen hadde ventet så mange smittede så fort

Viruset covid-19 sprer seg lynraskt i Italia. Fastlege Drago har hjulpet syke uten beskyttelse. Nesten 400 personer er smittet.

– Vi visste at vi kom til å få noen tilfeller. Men ingen hadde ventet så mange smittede så fort. Du kan ikke forberede deg på en sånn situasjon, sier Gerolamo Drago til Klar Tale. Han jobber som fastlege i byen Cologno al Serio. Den ligger litt nord for området med mange smittede i Lombardia.

Flere kommuner i området er stengt. Folk som bor der, holdes i karantene. Årsaken er at det har brutt ut smitte med viruset covid-19. Det ble først oppdaget i byen Wuhan i Kina.

Hittil har 374 italienere blitt bekreftet smittet med viruset. Det skriver den italienske avisa La Repubblica. 12 personer er døde. Alle de døde var enten eldre eller hadde problemer med helsa fra før.

Fredag ble det kjent at en 38 år gammel mann var smittet. Han hadde vært på legevakten i byen Codogno. Han dro dit to ganger i løpet av noen dager. Det har gjort at så mange har blitt smittet, forteller Drago.

– Dette viruset smitter veldig lett. Det kan skje bare ved at noen snakker sammen, ved en host eller et nys. Vi så det i Kina. Men når du opplever det selv, er det lettere å forstå, sier han.

Vanligvis dør virus raskt når det forlater kroppen. Men ikke koronavirus. Covid-19 er et slikt virus.

– Noen sier det overlever opp til ni dager utenfor kroppen. Kanskje også lenger. I tillegg er viruset ganske aggressivt. Det utvikler seg i vevet i lungene, sier legen.

Foreløpig har ikke fastlegene i området fått utstyr til å beskytte seg mot smitte. De har verken ansiktsmasker eller beskyttelses-drakter. Derfor ber de pasientene om å ringe istedenfor å møte opp på legekontoret.

Men Drago har likevel dratt på hjemmebesøk til noen av pasientene sine.

– Hvis de ber meg komme, drar jeg til dem. Vi kan ikke overlate dem til seg selv og la folk dø, sier han.

Én av dem kan være smittet med covid-19-viruset, ifølge legen.

– Hun var på legevakten i januar med brukket nese. Lørdag fikk hun lungebetennelse, forteller han.

Pasienten må dra til legevakten for å ta prøve. Fastlegene har foreløpig ikke utstyr for å teste for viruset. Dermed må folk som kan være smittet, fraktes rundt.

Telefonen på legekontoret ringer ofte. Flere av pasientene er redde.

– Vi er midt i sesongen for influensa. Begge virusene har de samme symptomene. Det gjør at mange er bekymret, sier Drago.

Han tenker også på risikoen har utsetter seg selv for.

– Det er klart jeg tenker på faren. Jeg har jobbet flere dager uten beskyttelse. Leger har dødd i Kina. Og leger er allerede smittet i Italia, sier han.

Sønnen hans jobber som lege på et sykehus i Cremona. Det er enda nærmere området med mest smitte.

– Alle sier at en må unngå kontakt med smittede. Men denne jobben innebærer kontakt, sier fastlegen.

– Jeg skulle egentlig reist til Kina søndag morgen. Men vi avbestilte for tre uker siden. Nå gjør viruset folk her i området redde for å dra på jobb. Det hadde vi aldri trodd for bare tre uker siden, sier Francesca Dubbini.

Hun jobber i selskapet Diachem. De holder til i Lombardia nord i Italia. Arbeidsplassen er bare 30 kilometer unna området med stengte kommuner.

Nå kan selskapet Dubbini jobber i, slite med å få levert varer. Noen av leverandørene deres holder til i de stengte kommunene.

Fotballkamper og andre arrangementer i Italia er avlyst. I Lombardia er alle barnehager, skoler og universiteter stengt. Dermed må foreldrene til Francesca Dubbini passe på datteren hennes.

– Barnehagen er stengt i en uke. Men det kan bli forlenget. De fleste får hjelp av besteforeldre, sier hun.

– Nå er alle aktiviteter avlyst. Vi får håpe det hjelper, sier Drago.

Mer fra Verden

På forsiden nå