Verden
Bildet viser en soldat med våpen i en by i Syria.

Varsler hevn etter angrep

33 soldater fra Tyrkia ble drept i et angrep i Syria. Nå varsler Tyrkia hevn.

Tyrkiske soldater ble angrepet torsdag. Det skjedde i byen Idlib i Syria. 33 soldater ble drept. Tyrkia lover å gjengjelde angrepet. Men verdens-organisasjonen FN, Nato og USA ber Tyrkia om å roe seg.

Soldatene ble drept da syriske kampfly angrep, sier Rahmi Dogan. Han er guvernør i provinsen Hatay i Tyrkia. Angrepet skjedde om natten. Flere soldater er alvorlig skadd.

36 soldater skal være skadd i angrepet. De lagt inn på sykehus i Tyrkia.

Recep Tayyip Erdogan er president i Tyrkia. Han hadde torsdag kveld et krisemøte om situasjonen. Der ble de øverste lederne i landet enig om at de vil svare på handlingen. Det sa presidentens kommunikasjons-direktør Fahrettin Altun.

En talsmann for presidenten sier at Tyrkia allerede har slått til mot syriske regjerings-soldater.

Nato og USA fordømmer det syriske angrepet mot det tyrkiske militæret. FNs generalsekretær er alvorlig bekymret for at konflikten øker. Årsaken er også at det er stor fare for vanlige folk. USA har bedt Syria om å stanse angrepene.

De siste ukene har Tyrkia sendt forsterkninger over grensen. De har støttet syriske opprørere i kampen mot soldater fra Syrias regjering. Men president Bashar al-Assad i Syria har også militær støtte fra Russland.

Tre andre tyrkiske soldater ble drept i andre hendelser tidligere torsdag. Dermed er i alt 36 tyrkiske soldater drept på en og samme dag i Idlib.

Tyrkia lagde en avtale med Russland i 2018. Da satte Tyrkia opp 12 observasjonsposter inne i Idlib-provinsen. Flere av dem har blitt skutt på fra syriske regjering-styrker nylig.

Tyrkia har bedt de syriske styrkene om å trekke seg tilbake derifra. Samtidig sier Russland at tyrkerne hjelper terrorister i Syria.

Soldater for den syriske regjeringen har tatt tilbake byer og landsbyer. De ligger i områder ved Idlib by. Det har skjedd tidligere i uka. Fortsatt er det opprørere som har kontroll i noen av områdene i Syria.

Tyrkia og Russland støtter hver sin side i krigen i Syria. De har tidligere greid å samarbeide om Idlib. Nå har de ikke lyktes i å bli enige. Derfor har situasjonen i Idlib blitt stadig verre. Også for vanlige folk som flykter fra kampene. Omtrent 1 millioner mennesker er på flukt fra kriger i Syria.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå