Verden

Når skal de velge for tredje gang

Mandag skal israelerne stemme igjen. Det er tredje gang på et år de forsøker å velge hvem som skal styre landet.

Israel ønsker å få til en ny styring av landet. Derfor har de valg for tredje gang på under ett år. Valget skjer mandag.

I desember i fjor var forrige valg. Da ble det ingen ny regjering. Det kan skje nok en gang. Det er også dårlig nytt for Benjamin Netanyahu, som er statsminister i Israel.

17. mars må Netanyahu i retten. Han er tiltalt for bestikkelser, svindel og brudd på tillit. Han er etterforsket grundig av israelsk politi. De har bedt om at det skal tas ut tiltale mot ham.

Netanyahu håper å vinne i valget mandag. Får han støtte fra de folkevalgte, vil rettssaken bli stanset midlertidig. I januar ba presidenten om immunitet. Det ville gjort at han ikke ville kunne bli tiltalt eller straffet for noe ulovlig. Men presidenten trakk ønsket før det ble behandlet.

Statsministeren kommer fra partiet Likud. Det er til høyre i politikken. Hvis partiet hans vinner valget, vil han trolig igjen forsøke å unngå rettssak.

Men det kan bli vanskelig å overbevise velgerne.

Likud konkurrerer mot partiet Blått og hvitt, som er i opposisjon.

Avisa Haaretz har fått gjort en meningsmåling. Den viser at Blått og hvitt leder så vidt foran de andre partiene. Denne lista ledes av Benny Gantz. Han var før sjef for forsvaret. Samtidig regnes meningsmålinger i landet som upålitelige, skriver nyhetsbyrået NTB. De klarer ikke fange opp at folk endrer mening rett før valget.

Netanyahu har mange som støtter ham på ytre høyre fløy. Han har også støtte blant bosetterne på Vestbredden. Men det er ikke sikkert det er nok til å gi ham flertall.

Nye skandaler kan også ligge på lur. Det kan påvirke politikere både til høyre og venstre i Israel. Frustrerte velgere kan bytte side. Flere israelere som til vanlig stemmer til venstre, sier de isteden vil støtte den arabiske felleslista. Partiet Jødisk makt kan få flere stemmer fra folk ytterst til høyre. Dette partiet regnes som høyre-ekstremt.

Avigdor Lieberman leder nasjonalistparti Yisrael Beiteinu. Partiet kan bli det som avgjøre om det blir noen regjeringn. Men han har ikke sagt noe om vilje til å støtte verken Netanyahu eller Gantz.

Yisrael Beiteinu tvang fram nyvalg i første omgang. De forlot Netanyahus regjering høsten 2018.

Lieberman har tidligere sagt at han verken vil støtte en Netanyahu-regjering eller en Gantz-regjering. Gantz har sagt at han ikke vil samarbeide i regjering med Netanyahu. Mye tyder derfor på at det politiske kaoset i Israel vil fortsette etter valget.

Men det kan være over for Netanyahu, om han straffes. Hver tredje velger mener straffesaken mot statsministeren er den viktigste saken i valget. Det viser undersøkelser Israel Democracy Institute (IDI) har gjennomført.

Mer fra Verden

På forsiden nå