Verden
Bilde 1 av 3

Snakket sammen om konflikter i Midtøsten

Mandag møtte kong Harald og dronning Sonja Jordans kongepar. Kong Harald håper de kan jobbe sammen for en bedre verden.

Det norske kongeparet er på sitt aller første statsbesøk i Midtøsten. Mandag formiddag ble de tatt imot av kong Abdullah og dronning Rania av Jordan. Det skjedde i palasset i hovedstaden Amman.

– Forhåpentligvis kan vi komme videre i vår felles innsats for å gjøre verden bedre, sa kong Harald.

Det var da han satte seg ned for å snakke med den jordanske kongen. Blant andre utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Iselin Nybø var med.

Den jordanske kongen nevnte flere ganger konflikten mellom Israel og Palestina. Han takket Norge for å ha engasjert seg i regionen. Og for arbeidet med en løsning med to stater.

– Vi har hatt et fantastisk forhold i et halvt år hundre. Og vi jobber sammen på en rekke områder, sa Abdullah.

Turen til Jordan er kongeparets 50. statsbesøk. Men det markerer også 50 år med forbindelser mellom Jordan og Norge.

Kongeparet er nå midt mellom soner med konflikt. Det er i naboland som Syria, Israel og Palestina og Irak.

Jordan regnes som et rolig land i området. De har klart å bevare vennskapet med nabolandene. Det har de fått til selv i flere år med konflikt.

– Jordan er helt åpenbart et veldig interessant land. Det har det alltid vært. Fordi de har vennskap til alle land i regionen. De spiller en veldig viktig rolle. Særlig når det gjelder å løse Midtøsten-konflikten mellom Israel og Palestina. Det sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til nyhetsbyrået NTB i Amman.

Hun er med kongeparet på turen. Hun skal ha flere møter med sine jordanske motparter.

Kongeparet skal annet besøke en jenteskole og en kirke. De skal også til et seminar ved Dødehavet. Det handler om hvordan politikerne i Midtøsten snakker sammen. På programmet står også et besøk ved Jesu døpested ved Jordan-elva. Det blir også omvisning i den berømte oldtids-byen Petra.

Siste utgave

På forsiden nå