Verden

Flyktninger blir fanget på vei til Europa

Tyrkia slipper flyktninger og migranter ut av landet. Men på vei til Europa blir de forsøkt stanset.

Krigen raser i Syria. Nær 1 million personer er på flukt inne i landet.

Mange av dem har reist mot Tyrkia. Der har grensene mot Europa vært stengt.

I Tyrkia bor det 3,6 millioner flyktninger. Men nå lar Tyrkia flyktningene forlate landet. Ved Hellas blir tusenvis av flyktninger fanget i ingenmanns-land, mellom landene.

Bilder viser flyktninger som står bak gjerder av piggtråd. Det skjer ved grensa mot Kastanies i Hellas søndag. Tusenvis har krysset grensa til fots. Flere hundre har kommet via den tyrkiske kysten til de greske øyene, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Europa må ta sin del av byrden med alle migrantene, sier Recep Tayyip Erdogan. Han er president i Tyrkia.

– Mange har bedt oss om at vi må stenge dørene igjen. Men jeg har sagt til dem at det er slutt. Dørene er åpne nå, sa presidenten mandag.

Mer enn 76.000 flyktninger har krysset grensa til Den europeiske union (EU), sier Tyrkia. Edirne-provinsen grenser mot både Hellas og Bulgaria. Disse landene sier at det har kommet mange færre flyktninger.

– Nå er situasjonen rolig, sier forsvarsminister Krasimir Karakatjanov i Bulgaria.

Langs grensene til Tyrkia står bulgarske soldater. Grensa er sikret med piggtråd og kameraer som reagerer på varme.

Gresk politi har stanset 9.600 migranter fra å krysse grensa, sier greske myndigheter. Hellas forsøker å stanse migranter som kommer i båt til de greske øyene. Søndag kom 500 migranter til øyene Lesvos, Samos og Chios i Hellas.

I grense-området i Edirne står 13.000 mennesker, sier FNs organisasjon for migrasjon IOM. De har et håp om å reise videre. Flere tusen nye flyktninger er på vei i buss.

Tyrkia hadde en avtale med EU om flyktningene. Men nå sier Tyrkia at EU ikke holder sin del av avtalen. Derfor åpner landet grensene. Tyrkerne klarer heller ikke å ta vare på alle flyktningene som kommer fra Syria. EU holder krisemøte om flyktning-situasjonen.

Siste utgave

På forsiden nå