Verden
Bildet viser syriske soldater. De støtter den syriske regjeringen. Bildet er tatt i Idlib. Der er det krig mellom de som støtter regjeringen, og de som er mot den.

Kriget helt til våpenhvilen startet

Våpen-hvilen i Idlib i Syria begynte ved midnatt. Krigingen varte til like før avtalen startet. Mange av flyktningene har liten tro på at avtalen varer særlig lenge.

Våpen-hvilen gjelder i Idlib. Det er et område nord-vest i Syria. Syrian Observatory for Humar Rights (SOHR) er en gruppe med syrere som holder til utenfor Syria. De sier at det var angrep fra alle parter fram til våpen-hvilen startet. Nå er det våpen-hvile mellom Russland og Tyrkia, skriver nyhetsbyrået NTB.

Nesten én millioner personer fra Syria er flyktninger i eget land. Mye av Idlib er ødelagt. Området har vært styrt av de som er mot den syriske regjeringen. Regjeringen har hatt hjelp fra Russland. De har angrepet området siden desember. Formålet har vært å ta tilbake kontrollen.

This photo provided by the Syrian Civil Defense White Helmets, which has been authenticated based on its contents and other AP reporting, a Syrian White Helmet civil defense worker carries a child victim after Russian airstrikes hit Maaret Musreen village, in Idlib province, Syria, Thursday, March 5, 2020. An airstrike on a rebel-held village in northwestern Syria early Thursday. (Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

OFFER: Bildet viser en mann fra organisasjonen som kaller seg «De hvite hjelmene». Han bærer et barn som er rammet av et russisk luft-angrep. Det skjedde i Idlib i Syria på torsdag. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets / AP / NTB scanpix 

Mange flyktninger håper Tyrkia vil åpne grensen. De holder nå til like ved grensen. Den er fortsatt stengt. Mange tusen mangler tak over hodet. De mangler også muligheter til å holde på varmen. Flyktningene sier at de er usikre på om våpen-hvilen vil vare lenge.

– Den vil ta slutt slik som de tidligere, sier Mouawiya Afha. Han er en 33 år gammel og far til fire barn. Han kommer fra Sarmin sør i Idlib.

Verdens-organisasjonen FN skal snakke om situasjonen i Idlib. Den europeiske union (EU) skal ha et eget møte om situasjonen. De skal også snakke om flyktning-krisen i området.

Les mer: Ber land i Europa ta imot asylsøkere fra Hellas

Tyrkia har tidligere tatt imot 3,6 millioner flyktninger fra Syria. Samtidig har landet støttet noen av gruppene som kriger mot regjeringen i Syria.

Tyrkia krever at EU skal støtte Tyrkias krig i Idlib. Tyrkia sier også at de ikke vil stoppe flyktninger eller migranter fra å gå grensen mellom Hellas og Tyrkia.

Våpen-hvilen startet natt til fredag. Samtidig sa tyrkiske myndigheter at tyrkiske soldater drepte 21 syriske soldater på torsdag. Det skal ha vært en hevn på at to tyrkiske soldater ble drept av regjerings-soldater fra Syria.

Russland deltok også i krigingen fram til midnatt. Avtalen om våpen-hvile ble inngått i Russland. Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan møttes der. De er presidentene i Russland og Tyrkia.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå