Verden
Bildet viser flyktningleiren Moria på øya Lesvos i Hellas.

Redd for at flyktninger vil dø av korona

Jan Egeland i Flyktning-hjelpen frykter at mange flyktninger vil dø av koronaviruset.

Mange flyktninger kan dø hvis vi ikke gjør noe nå. Det mener

. Egeland mener nasjonale myndigheter må gjøre noe.

I flyktning-leirer bor det mange mennesker. De bor veldig tett. I tillegg er det dårlig tilgang til rent drikkevann og dårlige toalett-forhold. Mange vil dø hvis korona-viruset kommer dit.

– Det er overbefolkede bosetninger i land som Iran, Bangladesh, Afghanistan og Hellas. Det blir store konsekvenser når viruset slår til her. Vi må gjøre noe nå. Det krever Jan Egeland.

Leger Uten Grenser ønsker at flyktning-leire tømmes på grunn av korona-viruset. De er bekymret for at det er dårlig tilgang på rent vann og dårlige sanitær-forhold. Det er også dårlig tilgang til helsehjelp. Og de bor for trangt. Det vil være vanskelig å hindre spredning av korona-viruset.

Moria er den største flyktning-leiren på øya Lesvos i Hellas. Der bor det altfor mange mennesker. Mange må bo i telt utenfor gjerdet til leiren. I deler av Moria-leiren er det kun én vannkran. Den må 1.300 mennesker dele på. De har ikke tilgang på såpe. Familier på fem eller seks sover sammen. De deler et rom som ikke er større enn 3m2. For å unngå korona anbefaler myndighetene å vaske hendene ofte. Du skal også holde avstand til andre. Det vil være helt umulig å få til i Moria.

― Disse menneskene har mange utfordringer. Korona-viruset er kun det siste i en lang rekke utfordringer. Forholdene de lever under gjør dem enda mer sårbare enn resten av befolkningen. Det sier Katrin Glatz Brubakk. Brubakk er barnepsykolog og feltarbeider for Leger Uten Grenser. Hun har vært i Moria mange ganger.

Jan Egeland frykter at mange vil dø flere steder i verden.

– Det vil også føre til at mange dør når viruset kommer til deler av Syria, Jemen og Venezuela. Der har sykehus blitt bombet. Og helsesystemet har kollapset.

Mer fra Verden

På forsiden nå