Verden

Afrikanske land gjør seg klare til kamp

Land i Afrika har sluppet unna korona. Nå kan viruset gjøre enorm skade.

– Afrika må våkne, sa sjefen i WHO. Organisasjonen jobber for folks helse i hele verden.

Korona-viruset har spredd seg over store deler av verden. Afrika har 54 land. Verdensdelen har så langt hatt lite smitte med viruset og sykdommen covid-19.

Nå har mange av landene personer med smitte. Folk er døde som følge av viruset. Mandag døde den første av korona i Gambia.

Afrika må forberede seg på det verste. Det må skje nå, mener WHO.

Mange afrikanske land har dårlig helsevesen. De har for få personer som jobber med helse. De får heller ikke testet folk fordi de mangler utstyr. Såpe og vann hjelper mot smitte. Men mange mennesker mangler rent vann.

Nå er snart 2.000 personer i Afrika smittet av korona. Omtrent 60 er døde, ifølge nettstedet africacdc.org. Tallene var fra onsdag 25. mars. De forandrer seg stadig.

Sør-Afrika varsler at de stenger landet i tre uker. Folk har stått i lange køer for å handle mat. Soldater skal passe på at folk holder seg inne. Det bor 57 millioner mennesker i landet. Sør-Afrika har bekreftet over 400 tilfeller av smitte. Viruset sprer seg raskt.

I Senegal og Elfenbenskysten må de også holde seg hjemme. I Senegal er det ulovlig å gå ut mellom klokken 20 og 06 om morgenen.

– Jeg sier dette til dere med stort alvor: Situasjonen er kritisk, sa president Macky Sall i en tale. Han kalte viruset en verdenskrig mot en felles fiende.

I Rwanda forbyr de unødvendig reising.

– Det er ikke tillatt med unødvendige bevegelser. Det samme gjelder besøk utenfor hjemmet, sa regjeringen.

Noen steder i verden har korona-viruset rukket å gjøre stor skade.

I Europa sliter Italia spesielt mye.

I USA er over 700 personer døde. Tallene er fra onsdag morgen. Flere delstater ber folk holde seg hjemme. New York er den delstaten som har flest smittede i landet.

Mer fra Verden

På forsiden nå