Verden

Korona stoppet byggingen av Notre-Dame

Onsdag er det ett år siden katedralen Notre-Dame brant. Korona-viruset har stanset arbeidet med å bygge den opp igjen.

15. april i fjor fulgte hele verden med i gru. Da slukte flammene taket på katedralen Notre-Dame. Det er en av de mest kjente bygningene i Paris i Frankrike.

Ett år senere står byggekranene stille. President Emmanuel Macron ville at katedralen skulle bygges raskt opp igjen. Men viruset korona kan ødelegge for planen.

Macrons mål har vært å Notre-Dame igjen innen fem år. Han ville at det skulle skje før De olympiske leker (OL) i Paris i 2024.

Men epidemien med korona har ført til full stans i arbeidet.

Arbeidet var allerede flere måneder forsinket. Årsaken var problemer med å få renset området. Mer enn 300 tonn med bly fra taket smeltet i brannen. Katedralen er nå dekket av giftige partikler. De er vanskelige å fjerne.

Samtidig er selve strukturen skjør. Selv om en har forsøkt å sikre den. I vinter måtte arbeidet ved katedralen stanses flere ganger. Årsaken var at vinden blåste for hardt.

Til vanlig jobber mellom 60 og 70 personer på stedet. De har ikke engang fått fjernet et stillas som sto i katedralen da brannen startet. Rørene til stillaset smeltet sammen i brannen. Den startet under arbeid med å fikse taket.

Planen er nå å få på plass et midlertidig tak. Det er for å beskytte de dyrebare kunstverkene i katedralen fra regnet. Men det gamle stillaset må fjernes før dette kan skje.

Det er fremdeles usikkert hvordan brannen startet. Men glør fra en sigarett eller en elektrisk feil kan vre forklaringen. Det mistenker etterforskerne.

Jean-Louis Georgelin leder gjen-oppbyggingen. Han håper å få startet opp arbeidet igjen snart. I alle fall for de såkalte ekornene. Det er arbeidere som henger i tau. Det er for å nå fram til områder hvor det er for farlig å gå.

– For disse teknikerne, disse trapes-artistene, er sosial avstand en del av jobben. Det sier Georglin til nyhetsbyrået AFP.

I selve skipet er mye allerede ryddet. Men svært mye gjenstår. Philippe Villeneuve er sjef-arkitekt. Han frykter at flere utfordringer kan oppstå etter hvert.

Blant annet må hele orgelet tas fra hverandre. De nesten 8.000 orgelpipene må renses for blystøv.

Men Georglin har fortsatt tro på at Nptre-Dame kan åpnes igjen i april 2024.

– Det er et spørsmål om å jobbe iherdig, uten å nøle, sier han.

Et annet vanskelig dilemma må fortsatt løses: Skal katedralen bygges opp igjen akkurat som den var? Med tradisjonelle teknikker og materialer? Eller skal moderne utstyr og teknikker brukes?

President Macron har sagt at han ønsker at det nye spiret blir mer moderne. Noen har kommet med ideer om å bygge spiret av glass. Eller å bygge en hage på taket.

Men de fleste franskmenn vil ha bygget mer som det var. Det viser menings-målinger.

Det blir ingen markering av årsdagen for brannen. Årsaken er korona-viruset.

Siste utgave

På forsiden nå