Verden
Bildet viser en kvinne og datteren. De sitter utenfor et bygg.

Hver tredje afghaner er truet av sult

Sju millioner afghanske barn er i fare for å sulte i månedene som kommer. Også flere millioner voksne er utsatt.

Mange afghanere mangler arbeid. Årsaken er tiltak mot korona. Samtidig har mat blitt mye dyrere den siste tiden, sier Redd Barna. Hvetemel og matolje har blitt 23 prosent dyrere på bare en måned. Mange afghanere har jobber fra dag til dag. Nå har de mistet mye av, eller hele inntekten sin.

Les videre: Kan bli en enorm sult-katastrofe

Landet var i krise allerede før korona kom til landet. Den gjør det bare verre. FN har tidligere sagt at 5,26 millioner afghanske barn trenger en eller annen form for humanitær hjelp. Det tallet har trolig økt etter at landet ble stengt. I tillegg har landet et av verdens svakeste helsesystemer.

Det finnes kun 0,3 leger per 1.000 innbyggere i Afghanistan. I Norge er det til sammenligning har 5,6 leger per 1.000 innbygger. Hvis afghanske barn blir syke, er det færre leger å gå til. Det gjør situasjonen vanskelig.

Les mer: Barna får bli i Norge, men mor må ut

– Vi er svært bekymret for at dette vil føre til sult, sykdom og død i Afghanistan. For å unngå det må verden gjøre noe nå. Det må til for å sikre at sårbare barn og deres familier får nok mat. Problemet er størst for de som bor i isolerte strøk og de fattige i byene, sier Timothy Bishop. Han er land-direktør i Redd Barna.

Det er mer enn 18 år siden USA og flere andre land gikk til krig mot Afghanistan. De fikk hjelp av krigsherrer og opprørere til å ta over makten i Kabul. Det er hovedstaden i landet. De fjernet gruppen Taliban fra makten. Nå kontrollerer Taliban mer enn halvparten av landet igjen.

Les også: Over 400.000 afghanere måtte flykte i fjor

Dag-Inge Ulstein er også bekymret over det som kan skje. Han er utviklingsminister i Norge.

– Det er barn som går sultne til sengs og heller ikke får gått på skolen. De opplever en dobbel krise, sier han.

– Korona gjør at situasjonen blir verre for folk som allerede er rammet av krise og sult. Vi gjør alt vi kan for å gjøre konsekvensene minst mulig. Å jobbe mot sult og for utdanning er noe av det viktigste i utviklingspolitikken, sier han.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå