Verden
Bildet viser flyplassen i Frankfurt i Tyskland. Det er nesten ingen folk der.

EU vil ha åpning av grensene i Europa

Europa skal åpnes rolig og kontrollert. Det er beskjeden fra Den europeiske union. Onsdag kom planen for åpning av grenser.

Den europeiske union (EU) har en plan for å åpne grensene i Europa. EU-kommisjonen vil åpne opp så fort som mulig. Men først må de ha kontroll på korona-smitten.

De første grensene som åpner, er mellom de landene er i samme situasjon. Det er land som har like mange smittede. De har også samme utviklingen i hvor mange som er smittet.

Onsdag la EU fram sin plan til hvordan grensene kan åpnes for reisende igjen. De la også fram planen for å redde reiselivet i EU.

Les også: Snakker med andre land om å åpne grensene

Det er viktig at vi får igang turismen igjen, sier Stella Kyriakides. Hun er medlem av EU-kommisjonen, og har ansvar for helse.

– Vi vet hvor mye folk i Europa ser fram til sommer og til å reise. Alt de har ofret de siste månedene, gjør at vi kan åpne forsiktig opp, sier hun.

Kyriakides sier at reiser og turisme må starte igjen. Men det må være tilpasset situasjonen i Europa, skriver hun på Twitter. Verken reiser eller heving av restriksjoner er uten risiko.

– Vi må fortsatt være årvåkne, holde avstand og ta forholdsregler. Vi kan ikke la alt som er gjort være forgjeves.

Les mer: Utenlandske arbeidere får komme til Norge

Tyskland sier de er klare. De vil ha åpne grenser innad i EU fra 15. juni. De vil åpne noen av grensene sine allerede fredag, sier Horst Seehofer. Han er innenriksminister.

Da åpner de grensen til Frankrike, Sveits og Østerrike. Tyskerne sier de også kan åpne grensa til Danmark. Men det er ingen avtale mellom to landene om dette ennå. Det må bli ordnet først.

Hvis situasjonen blir verre, er det mulig å gjøre om på åpningen. Da må grensene stenge igjen, sier kommisjonen.

Les også: Når åpner grensa til Sverige?

Planen gjelder også for Norge. Det er fordi Norge er med i Schengen-samarbeidet. Det er en avtale om grensepassering i Europa. Noen av landene i EU er utenfor avtalen, og det er land utenfor EU som er en del av avtalen.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå