Verden

Høyre-ekstreme utnytter viruset

Korona-krisen fører til mer uro. Det utnytter 
høyre-ekstreme grupper.

I Tyskland demonstrerer folk mot strenge regler. Reglene skal hindre smitte med korona-viruset. I starten var det bare noen få som demonstrerte, ifølge nyhetsbyrået NTB. Men i det siste har tusenvis samlet seg for å protestere. Blant dem er personer fra høyre-ekstreme miljøer.

– Høyre-leiren føler seg stadig mer tiltrukket av demonstrasjonene. Det sier en talsperson for kriminal-politiet i Tyskland. Han er intervjuet av avisa Frankfurter Allgemeine SonntagsZeitung.

Høyre-ekstreme forsøker å utnytte situasjonen. De bruker den til å spre propaganda, sier politiet.

I helgen demonstrerte over 5.000 mennesker i byen Stuttgart. 1.500 deltok i Frankfurt og 1.000 i München.

– Korona er falskt, sto det på en plakat i Stuttgart. En annen ropte protester mot isolasjon, masker, sporing og vaksiner.

Demonstrasjonene samler folk som er imot at det tyske samfunnet har stengt. Dit kommer også folk som tror på falske teorier om viruset. Og folk som er imot vaksiner. Nå er også ekstremister med, skriver nyhetsbyrået AFP.

Høyre-ekstreme partier ber folk som støtter dem, om å bli med i demonstrasjonene. Det viser undersøkelser som den tyske avisa har gjort.

Også i andre land prøver grupper langt til høyre å utnytte pandemien. Det skjer i land i Den europeiske union (EU), i Storbritannia og i USA, ifølge en rapport fra byrået Zinc Network. Det skriver avisa The Guardian.

Gruppene sprer falske nyheter i sosiale medier. En vanlig historie er at ulovlig innvandring har gjort at viruset sprer seg.

– Sykdommer har lenge vært brukt til å spre feil informasjon. Men akkurat nå er det bare én ting alle snakker om: korona-viruset. Det vet de som sprer feil informasjon også. Og de prøver å utnytte det, sier Ben Nimmo til nettstedet Politico. Han jobber i analyse-firmaet Graphika.

Siste utgave

På forsiden nå