Verden
Bildet er av Fayez Sarraj. Han har grått skjegg og bart, og svart hår. Han har briller, og står på en talerstol. I bakgrunnen er det lilbyske flagg.

Myndighetene i Libya mener Egypt truer med krig

Myndighetene i Libya ber verden om hjelp. De er redd for at nabolandet Egypt skal gå til krig.

– Dette er en fiendtlig handling. Det er det samme som en krigserklæring, sier Fayez Sarraj. Han leder regjeringen i Libya (GNA) som har mest støtte fra resten av verden. Men det er uenighet om hvem som skal styre landet.

Abdel Fattah al-Sisi er president i Egypt. Han advarer soldater som støtter GNA. Lørdag sa han at Egypt kunne bli nødt til å sende soldater til Libya. Det kan skje hvis GNA-soldatene kommer helt til byen Sirte. Der holder en opprørsgruppe til.

Les også: Norge får kritikk etter bombing i Libya

Khalifa Haftar er leder for denne gruppen. Han blir støttet av Egypt og tre andre land. Det er Jordan, Saudi-Arabia og De fortente arabiske emirater. På den andre siden støtter Tyrkia GNA. Konflikten mellom GNA og Haftar har pågått i fem år.

Tyrkia har sendt flere tusen soldater til Libya i juni. De skal støtte og hjelpe regjeringen til Sarraj. De har tatt kontroll over hovedstaden Tripoli.

Les også: FN frykter krig i Libya

Al-Sisi krevde lørdag at det måtte bli slutt på angrepene mot områdene Haftar har kontroll på. Al-Sisi mener det må skje før de kommer til byen Sirte. Det gjelder også området Al-Jufra. Han mener at angrep så tett på grensa, kan gjøre området ustabilt. GNA-regjeringen ber nå om støtte fra resten av verden. Al-Sisi sier Haftar og Sarraj må snakke sammen og finne en fredelig løsning.

Libya har vært ustabilt siden 2011. Da mistet Muammar al-Gaddafi makten i landet. Libya ble bombet av USA og flere allierte land. Norge var blant landene som var med på krigen. Al-Gaddafi ble drept av opprøre da han flyktet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå