Verden

Denne mannen gjør folk sinte

Folk er rasende på statuer. I Belgia vil mange slippe å se på den gamle kongen sin.

Kongo feirer 60 år som uavhengig stat. I den forbindelse beklager Belgias kong Philippe. Han beklager måten Belgia behandlet Kongo på for mange år siden.

– Jeg ønsker å uttrykke mine dypeste beklagelser for fortidens sår, skriver kongen i et brev. Brevet er til president Felix Tshisekedi i Den demokratiske republikken Kongo. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Det er første gang en slik beklagelse kommer.

Også statsministeren i Belgia beklager, ifølge kanalen NRK. Mediene i Belgia hyller brevet fra kongen. Det har likevel ikke kommet noen offisiell unnskyldning ennå.

Mange i verden har protestert mot rasisme den siste tiden. Det startet etter at politiet i USA pågrep afro-amerikanske George Floyd. Han døde etter pågripelsen. Folk har siden angrepet statuer av historiske personer. De minner om en tid da land drev med slaver og kolonier.

Protestene har gjort at Belgias fortid igjen blir aktuell. Leopold II var konge i Belgia fra 1865. Han døde i 1909. Folk vil slippe å se på statuer av ham. De har revet dem ned eller griset dem til med maling. Byen Antwerpen i Belgia fjernet nylig en statue av den gamle kongen. Det skjedde etter at folk angrep den. Folk krever at alle statuer av Leopold tas bort. Det har ennå ikke skjedd.

I brevet nevner ikke kong Philippe navnet til kong Leopold, ifølge NTB. Men det har blitt begått grusomme handlinger i perioden, skriver han. Kongen lover å kjempe mot alle former for rasisme.

Kong Leopold II styrte området som i dag er Kongo. Landet ble den gang kalt Fristaten Kongo. Der tjente kongen mye penger på blant annet gummi. Men arbeiderne hans fikk en brutal behandling. Flere millioner mennesker ble drept eller døde av sykdommer, ifølge historikere.

Verden reagerte på at kongen var så brutal. Belgia tok over Fristaten Kongo i 1908. Det var som følge av kongens oppførsel. Landet ble til kolonien Belgisk Kongo. Men både undertrykkelse og rasisme fortsatte. Mennesker ble blant annet rangert ut fra hudfarge, skriver nettstedet snl.no.

Kongo rev seg løs fra Belgia først i 1960. 30. juni er landets nasjonaldag. Den er til minne om dagen da Kongo ble uavhengig.

Siste utgave

På forsiden nå