Verden

Mer smitte gjør at flere land stenger igjen

Mange land har åpnet igjen fordi de har hatt mindre korona-smitte. Men flere har blitt tvunget til å stenge på ny. Årsaken er at det har blitt mer smitte igjen.

Onsdag åpnet Norge for at nordmenn kan reise til mange land i Europa. Folk fra de samme landene får komme til Norge. Men samtidig som mye av Europa blir åpnet, må andre land stenge på nytt. Årsaken er at det har blitt mer smitte i landene.

Les også: Her må de stenge igjen som følge av korona-viruset

Israel har mer enn 21.000 smittede som har korona nå. 1.681 ble registrert tirsdag. Så langt har 368 mennesker dødd med korona i landet. Men antallet som blir smittet hver dag har steget raskt siden landet åpnet i mai. Landet er nå på lista over stater EU mener er utrygge å reise til.

Energiminister Yuval Steinitz vil at landet skal stenge nå. Det sier han i et intervju med avisa Ynet.

– Vi trenger å stenge landet i 10 til 20 dager. Folk kan få gå på jobb, på matbutikken og på apoteket, men ingen andre steder. Hvorfor? Fordi vi må ha disse varene før eller siden. Da er det bedre å ha det med en gang enn senere, sier Steinitz.

Men helsemyndighetene i landet sier det må unngås. Han sier at regjeringen gjør alt de kan for å unngå å måtte stenge landet igjen.

– Det er et tiltak vi virkelig vil slippe å bruke, sier Hezi Levi. Han er talsperson for helsemyndighetene i Israel.

Les også: Fra i dag får folk reise mer som normalt igjen

Les mer: – Jeg er ikke bekymret for å reise utenlands nå

Nordmenn kunne reise til Frankrike igjen fra onsdag. De vil holde åpent, sier Jean Castex til kanalen RTL. Han er statsminister i landet.

– Vi vil ikke stenge landet på nytt. Vi har lært at det har katastrofale konsekvenser for økonomien og for folk, sier han. Castex vil heller vurdere å stenge deler av landet hvis det blir for mye smitte i noen områder.

Det er en løsning som er i bruk flere steder. Melbourne er den nest største byen i Australia. Mer enn fem millioner innbyggere må holde seg hjemme i minst seks uker framover. Årsaken er at det er mer smitte. De får bare lov til å reise på jobb og handle det mest nødvendige. De får også hjelpe familie og trene én gang om dagen.

– Ingen vil være i denne posisjonen. Jeg vet at det vil være enorme skader som følge av dette. Det kommer til å bli veldig utfordrende, sier Daniel Andrews. Han er delstatsminister.

Les også: Slipper ikke inn egne borgere i New Zealand

Sør-Afrika har bestemt at folk skal være hjemme på natten. De har portforbud. De har også gjort det ulovlig å selge alkohol i landet. De hadde tidligere åpnet opp landet på ny, før de nå må begynne med strenge tiltak igjen. Presidenten sier korona vil kunne bli verre for landet enn de først trodde. President Cyril Ramaphosa tror det kan bli ødeleggende for Sør-Afrika.

– Når vi nærmer oss toppen av smitte er det viktig at vi unngår å belaste helsevesenet. De trenger ikke ta vi kommer med skader som kunne vært unngått hvis vi lot være å drikke, sier han.

Les mer: Sør-Afrika forbyr alkohol i kampen mot korona

Les også: Afrikanske land gjør seg klare til kamp

Bihar er en delstat nord i India. Torsdag stenger de ned mye av delstaten i 15 dager. Det gjør de for å hindre at flere av de 125 millioner innbyggerne skal bli smittet. India ble stengt ned i mars. Det varte i over to måneder.

Flere har vært bekymret for at det er mange som bryter rådene om å holde avstand i India. Det har ført til at delstaten Goa stengte raskt ned torsdag. De skal vare i minst tre dager. Delstatsministeren sier det for mange folk som gikk på fest og møttes i større grupper.

India har hatt 600 døde med korona på 24 timer. Røde Kors har varslet at korona sprer seg i stor fart gjennom Sør-Asia. En firedel av  verdens befolkning bor der.

– Mens verdens oppmerksomhet har vært på USA og Sør-Amerika, skjer det seg en menneskelig tragedie i Sør-Asia. Den skjer fort, sier de.

Les mer: India har flere smittede enn Russland

Siste utgave

På forsiden nå