Verden
FILE - In this May 4, 2020, file photo, Japan's Prime Minister Shinzo Abe speaks during a press conference at his official residence in Tokyo. Prime Minister Abe on Monday became Japan's longest-serving leader in terms of consecutive days in office, but there was little fanfare, as he visited a hospital for another health checkup amid concerns about his health.(AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool)

Statsminister i Japan slutter

Det har gått rykter om helsa til Japans statsminister, Shinzo Abe. Fredag møter han pressen. Lokale medier sier han kommer til å slutte i jobben.

Shinzo Abe er statsminister i Japan. Nå har han problemer med helsa. Derfor vil han slutte i jobben. Det skriver den statlige kanalen NHK på sine nettsider. Andre lokale medier melder det samme.

Statsministeren skal holde en presse-konferanse fredag klokka 17 japansk tid. Folk forventer at han skal forklare hvorfor han slutter i rollen.

Abe har lenge slitt med ulcerøs kolitt. Det er en betennelse i tarmen. Tilstanden skal ha blitt verre i løpet av de siste månedene. I løpet av de siste to ukene har statsministeren vært på sykehus to ganger. Det har fått folk i Japan til å spekulere.

Abe ble først statsminister i 2006, men måtte da gi seg etter bare ett år. Det var på grunn av sykdommen. Han fikk jobben på nytt i desember 2012, og har sittet siden.

Mandag satte 65-åringen ny rekord. Han er den som har sittet lengst som statsminister i Japan. Han slo rekorden til sin grandonkel Eisaku Sato. Han var Japans statsminister fra november 1964 til juli 1972.

Abe var den yngste statsministeren i landets historie, da han begynte i 2006.

Folk er misfornøyde med hvordan Abe har håndtert korona-pandemien. En meningsmåling viser at regjeringen kun har støtte blant 36 prosent av velgerne. Det er den nest laveste oppslutningen siden han vendte tilbake til jobben i 2012.

Mer fra Verden

På forsiden nå