Verden

Martine opplever pandemien i Peru

Peru er nå landet med flest døde av korona-viruset, per innbyggere. Martine Billing er student på utveksling i landet.

Bilde 1 av 2

Da pandemien brøt ut for fullt i mars, var Martine Billing i Peru. Store deler av verden stengte ned. Norske myndigheter ba henne komme hjem.

Søndag 15. mars pakket hun derfor kofferten. Flyreisen hjem til Norge var bestilt. Samme kveld erklærte presidenten i Peru krise-tilstand. All trafikk med fly stanset.

– Jeg skjønte at jeg ikke kom meg ut av landet med det første, sier Billing til Klar Tale.

Frykten for å sitte fast på en flyplass i Latin-Amerika holdt henne tilbake. Hun bestemte seg for å bli i Peru og fullføre studiene.

Så ble det karantene for alle i landet. Folk måtte holde seg inne.

– Militæret patruljerte i gatene. Det var politi overalt. Vi kunne handle mat, dra på apoteket eller til legen. Ellers var det forbudt å gå ut, sier Billing.

Det har gått fem lange måneder siden den gang. Over sommeren har Peru blitt et av landene i verden med flest korona-dødsfall. Over 29.000 har dødd av viruset.

Det vil si 88 per 100.000 innbyggere. Dette tallet i Norge ligger nå på fem, ifølge NTB.

– Jeg kjenner flere som er hardt rammet. Jeg har venner som har mistet foreldrene sine til viruset. Det blir veldig nært, sier Billing trist.

Hun forteller om strenge regler, portforbud og karantene-plikt. Godt over en halv million er allerede smittet i landet.

– De som bryter karantenen, blir tatt av politiet og fengslet over natta. Vi får bot dersom vi ikke bruker munnbind ute. Hver gang vi går inn en matbutikk, blir vi målt temperaturen på og spritet ned, sier Billing.

Det er tøft å være langt hjemmefra under en global krise, sier hun. Likevel går det bra med henne, tross alt. Hun har nære venner rundt seg.

– Det er nok nettverket mitt som har reddet meg her. Og det er helt absurd hva man venner seg til, sier Billing.

Selv gjør hun det hun kan for å holde seg frisk. Hun har blitt advart mot sykehusene.

– Helse-systemet var i ferd med å kollapse, allerede før korona. Noe av det første jeg fikk beskjed om da jeg kom hit, var å aldri dra til et offentlig sykehus. Standarden er elendig. Likevel sitter folk som har vært innlagt med korona igjen med gjeld. Den kan være på en halv million norske kroner, sier Billing.

Billing bor i hovedstaden Lima. Hun sier at stemningen i byen er urolig. Viruset har utløst en økonomisk krise.

– Bedrifter har gått konkurs. Mange ble plutselig tvunget inn i fattigdom. Og folk flest betaler ikke skatt. De har ingen kontrakt. Tjener de ikke noe i dag, blir det ikke mat på bordet i morgen. Dermed er folk nødt til å bryte karantenen. Da blir det uro mellom militæret og folk i gata, sier Billing.

Misnøyen merkes blant folket.

– Ressursene er så skjevt fordelt. Eliten er rike, mens de fleste andre har veldig lite penger. Heldigvis har det ikke vært noen voldelige protester ennå, som i land i nærheten. I Chile har det jo vært helt kaos. I Ecuador brenner de lik i gatene.

I Lima har folk stort sett vært tvunget til å holde seg inne under pandemien.

– Karantenen har vart i mange måneder. Vi kan fremdeles ikke gå ut på søndager. En periode kunne kvinner bare gå ut på bestemte dager i uka. Reglene endres hele tiden. Det er tungt å være så mye innestengt, sier studenten.

Men Billing har brukt tiden godt. Hun har lært seg spansk. Og hun har fullført studiet i sammenlignede politikk.

– Nå føler jeg meg inspirert til å jobbe med utvikling i et land. Jeg vil jobbe med å finne løsninger og jevne ut forskjeller blant folk, sier hun.

De siste ukene har landet åpnet litt opp igjen. Det har ført til at voldsomt mange flere har blitt smittet.

– Vi kan bevege oss mer fritt akkurat nå, heldigvis. Men vi frykter en ny karantene, sier Billing.

Hun satser på hjemreise til Norge i midten av november.