Verden
Bildet viser Ruth Bader Ginsburg i 2014.

Sørger over Ginsburg

Fredag døde dommeren Ruth Bader Ginsburg i USA. USAs høyesterett skal sørge i 30 dager. Dødsfallet kan endre politikken i landet framover.

Dommer Ruth Bader Ginsburg blir savnet. Hun døde fredag av sykdommen kreft. Ginsburg var blant de liberale dommerne i USAs høyesterett. Hun kjempet blant annet for kvinners rettigheter og likestilling i USA.

Høyesterett vil flagge på halv stang i 30 dager til minne om Ginsburg. Det er også hengt opp svarte gardiner foran inngangen til rettssalen. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ginsburg ble 87 år gammel.

Ginsburgs plass i salen og plassen forann er dekket med et svart, tynt ullstoff. Slik er tradisjonen er når en høyesteretts-dommer i USA dør.

Mange har i helgen besøkt trappa foran bygningen. De har lagt ned blomster og sørger.

Høyestrett har stor makt i USA. Ginsburgs død kan få stor påvirkning for politikken i USA framover. Hun var var for endringer og liberal. I Høyestrett sitter nå fire konservative dommere og fire liberale. Den 5. dommeren vil kunne påvirke mye. Det er presidenten som utnevner dommere. Og dommerne har jobben livet ut.

President Donald Trump vil gjøre det han kan for å utnevne en dommer raskt. Partiet Demokratene protesterer. Joe Biden er kandidat til president for Demokratene. Han forsøker nå å overbevise flere Republikanere om å vente med utnevnelsen. Biden mener det bør vente til etter presidentvalget 3. november.

Det er tradisjon i USA å vente med å utnevne dommere når det kan bli et skifte av president.

Ginsburg ønsket selv at en ny dommer først skulle utnevnes etter valget.

Mer fra Verden

På forsiden nå