Verden

Gamle rivaler hisser til krig

Armenia og Aserbajdsjan krangler om området Nagorno-Karabakh. Nå kan konflikten bli farlig.

Styrker fra Aserbajdsjan og Armenia kjemper mot hverandre. Begge landene vil ha kontrollen over området Nagorno-Karabakh. De siste dagene er 84 armenere drept i kampene. Det melder armenske myndigheter. Regjeringen i Aserbajdsjan sier at deres folk også er drept.

Nagorno-Karabakh er egentlig en del av Aserbajdsjan. Men de fleste som bor der, er etniske armenere. De jobber for at området skal slutte å være en del av Aserbajdsjan. På 1990-tallet var det en flere år lang krig om området. I 1994 ble partene enige om å slutte å kjempe. Siden da har armenerne som bor der, hatt kontroll over området. Armenia har støttet dem hele tiden.

Nå har konflikten blusset opp igjen. Søndag var det igjen harde kamper. Aserbajdsjan skal ha bombet områder som Armenia kontrollerer. Aserbajdsjan sier at det er et svar på angrep fra armenerne. Kampene er de verste siden 2016.

Søndag sa Aserbajdsjan at de har tatt kontroll over flere seks landsbyer og fjellet Murovdag. Det er steder som armenerne kontrollerte.

Flere land ber partene legge slutte å angripe med én gang.

– Jeg ber om at konfliktens parter umiddelbart stanser alle fiendtlige handlinger. Spesielt granat-angrepene mot landsbyer og byer, sier Heiko Maas. Han er utenriksminister i Tyskland.

En stor konflikt mellom Aserbajdsjan og Armenia kan få store følger. Sterke land som Tyrkia og Russland kan bli med i en krig.

Regjeringen i Iran sier at de vil hjelpe til. De vil gjøre sånn at de to nabolandene kan snakke sammen. Og slutte å kjempe mot hverandre.

Tyrkia har et nært forhold til Aserbajdsjan. Landene har en felles kultur. Tyrkia har allerede sagt at de støtter regjeringen i Aserbajdsjan. Landet har bedt Armenia om å stoppe sine angrep.

– Vi vil støtte våre aserbajdsjanske brødre med alle midler, sier Hulusi Akar. Han er forsvarsminister i Tyrkia.

Siste utgave

På forsiden nå