Verden

Titusener flykter fra branner i California

Titusener av mennesker er på flukt fra branner i USA. De herjer i vin-distriktene i Napa og Sonoma.

Under en oransje himmel har vingårder og bygninger blitt tatt av flammene. De sprer seg farlig fort over 4.500 hektar i delstaten California i USA.

Brannene er ikke under kontroll i det hele tatt. Det melder delstatens brannvesen Cal Fire.

Brannene herjer i vin-distriktene i Napa og Sonoma. Flere kjente vingårder har brent opp. Det gjelder blant andre vingården Chateau Boswell og deler av Castello di Amorosa. Mye er ødelagt i utkanten av byen Santa Rosa.

Susan Gorin er fylkesråd i Sonoma. Hun måtte forlate hjemmet sitt natt til mandag. Hun bygger opp igjen et hus som ble skadd i brannene i 2017. Tre hus i nabolaget sto allerede i flammer da hun flyktet.

– Vi har erfaring med dette. Når du mister huset ditt. Og også representerer tusenvis av folk som har mistet sine hjem. Da blir du ganske oppgitt over at dette er den nye levemåten i vest. Det er deprimerende at dette er blitt en normal levemåte. Disse gigantiske brannene som sprer seg i vest, sier Gorin.

70.000 mennesker har fått ordre om å forlate hjemmene sine. Det er mens ilden sprer seg i tørt kratt og vanskelig terreng. Mange flere har fått ordre om å være klare til å dra.

Flere av stedene som nå står i fare, brant også for tre år siden. Da døde 44 mennesker. Flere tusen bygninger brant ned.

Skog- og krattbranner har herjet i California i flere måneder. Det har vært tørt lenge. Det er kraftig sommervind og en hetebølge. Det gjør at brannene sprer seg raskt.

Bruk av kull, olje og gass fører til endringer i klimaet. Det fører igjen til større skog- og krattbranner i USA. Det har flere studer vist de siste årene.

Forskere sier klima-endringene har gjort California mye tørrere. Det har gjort at trær og andre planter brenner mye lettere.

Sesongen for branner er nå på sitt verste. Det er med den sterke vinden Santa Ana som blåser mot Los Angeles. Det sier guvernør Gavin Newsom.

Fem av de seks største brannene i Californias historie brenner nå. 29 mennesker har dødd i brannene. Nesten 15.000 kvadrat-kilometer og 7.000 bygninger er brent ned.

Siste utgave

På forsiden nå