Verden

Vil at sosiale medier skal gjøre mer for å stoppe konspirasjons-teorier

Mange leser nyhetene sine på sosiale medier. Da er det viktig at det som står der er sant. Men stadig flere får presentert en stor konspirasjons-teori.

Folk deler mye ulikt innhold på sosiale medier. Facebook og Twitter har lovet at de skal få bedre kontroll på det som blir delt. De har lovet å jobbe for å hindre at konspirasjons-teorier sprer seg. Men teorien QAnon sprer seg raskt på nettsidene.

Mange mener teorien er sprø. QAnon hevder at det finnes en gruppe som dyrker satan, og utnytter barn seksuelt. De skal også legge onde planer for å styre verden.

Medlemmene skal være «venstrevridde» kjendiser og folk som jobber med kultur. Flere viktige politikere fra det demokratiske partiet skal også være med. To av dem som blir nevnt som del av gruppen, er Bill Clinton og Barack Obama. Det er ingenting som tyder på at noe av dette stemmer.

President Donald Trump er den store helten i historien. Han blir omtalt som en hemmelig kriger. Han skal om kort tid avsløre gruppen, og sørge for at de havner i fengsel.

Etterretnings-tjenesten FBI sier QAnon kan være en terror-trussel innad i USA.

Stadig flere tror på konspirasjons-teorien. Mange er skuffet over at Facebook, Twitter og andre nettsider ikke gjør mer for å hindre at den sprer seg. Det viser også en ny undersøkelse. Den er gjort for nyhetsbyrået AP. Men firmaene som eier nettsidene lover at de prøver.

– Nettsidene er laget på en måte som gjør folk mer radikale. Sidene bidrar til at teorien kan spre seg og vokse, sier Sophie Bjork-James. Hun er forsker ved Vanderbilt University i USA.

Hun har lenge fulgt med på måten QAnon sprer seg. Hun mener sosiale medier er helt avgjørende for at det sprer seg så fort som det gjør.

– De har et ansvar. De må hindre at den sprer seg hos dem. Gang på gang viser de liten vilje til å gjøre det, sier Bjork-James.

Men de gjør noe. Tidligere i år ble flere tusen brukere og grupper på sosiale medier fjernet. Det var fordi de bidro til å spre teorien.

Twitter sier at de ikke har forbudt QAnon. Men de sier de gjør det de kan for å hindre at teorien skal spre seg. De laget nye regler i juli. Det skal ha ført til at det bare ble halvparten så mange av den typen meldinger.

Folk får fortsatt forslag om å bli med i ulike grupper om QAnon på Facebook. En av dem har 11.000 brukere. Der blir det laget nye teorier, og delt videoer og lenker.

Noen av gruppene har fått navn hvor noen bokstaver er byttet ut med tall. I noen grupper er tall byttet ut med bokstaver. Det gjør det vanskeligere for Facebook å finne og fjerne gruppene.

Tyske myndigheter følger også med på teorien og folk som sprer den. De er redde for at det kan føre til at også andre teorier spre seg.  De er også redde for at teorien blir større.

Felix Klein har ansvaret for å følge med på anti-semittisme i Tyskland. Han sier flere konspirasjons-teorier nå blir koblet sammen. Og at QAnon og anti-semittisme er limet mellom flere av dem.