Verden

39 døde av å bli kvalt - nå må fire nye menn møte i retten

39 vietnamesere ble kvalt til døde i fjor. Det skjedde da de ble smuglet fra med ferje fra Belgia til Storbritannia. Nå er rettssaken mot fire personer i gang.

Bill Emlyn Jones er aktor i saken. Han mener det er helt klart at vietnameserne må ha vært fryktelig redde. Emlyn Jones mener det må ha hatt store lidelser, mens de sakte ble kvalt. Årsaken er at de gikk tomme for oksygen. Da ble de forgiftet med karbon-dioksid.

– Når du fyller en luft-tett konteiner med svært mange mennesker. Og de blir sittende i time etter time. Da er det åpenbart svært farlig. Jeg tør ikke tenke på hvordan det må ha vært inni lastebilen, sa Emlyn Jones i rettssalen i London onsdag.

Ti av de 39 døde var i tenårene. Alle ble fraktet i en kjøle-konteiner. Men kjøle-systemet var av. Det førte til at temperaturen økte på reisen. Den kom opp til 38,5 grader. De ble funnet nesten tolv timer etter at de ble låst inn i konteineren.

Det var umulig å sende eller motta meldinger fra innsiden. Men det ble funnet meldinger på telefonene til de døde. De var usendte. Meldingene viser at flere var redd for at de ikke ville overleve reisen, ifølge avisa The Guardian.

Emlyn Jones mener at de som er tiltalt visste hvor farlig det er med for lite oksygen. Han mener også at de kan bevise det.

Sjåføren som skulle hente lastebilen på et industri-område, fikk en melding fra sjefen sin. Der sto det at sjåføren måtte sjekke om alt var bra med vietnameserne. Det måtte bli gjort så fort han kom fram.

– Gi dem luft raskt, men ikke slipp dem ut, sto det i meldingen.

Sjåføren stanset like etter at han hadde hentet konteineren. Da åpnet han bakdøren. Der fant han alle de 39, og de var døde.

– Det han fant, må plage ham psykisk ennå. Lastebilen var blitt en grav for de 39 kvinnene og mennene, sa Emlyn Jones.

Det er to hovedtiltalte i saken. Den ene er Eamonn Harrison. Han er en 23 år gammel lastebilsjåfør. Den andre er Gheorghe Nica på 43 år. Begge er tiltalt for 39 drap. De er også tiltalt for å ha bidratt til ulovlig innvandring.

Politiet tror Harrison fraktet ofrene gjennom Europa. Han stoppet bilen i Belgia. Der ble konteineren koblet fra. Så ble den lastet på en ferje til England.

Politiet mener Nica skulle ta over ansvaret når vietnameserne kom til England. Da skulle han sørge for å frakte dem videre.

To andre sjåfører er også tiltalt i saken. Men bare for å bidra til ulovlig innvandring.

Det er ventet at rettssaken skal vare i opptil seks uker.

To andre har vært i retten tidligere i år. De blir trolig dømt til fengsel. Begge tilsto og sa seg skyldig i 39 drap og menneske-smugling. Maurice Robinson er en av dem. Det var han som fant de døde. Den andre er Ronan Hughes. Han drev et firma som drev med transport i Nord-Irland.

Siste utgave

På forsiden nå