Verden

Vinner Donald Trump fire nye år?

Joe Biden er mest populær på menings-målingene. Men Donald Trump kan fortsatt vinne valget i USA.

– Det blir et veldig spennende valg, sier Sigrid Rege Gårdsvoll til Klar Tale. Hun jobber for nettstedet amerikanskpolitikk.no. De følger nøye med på valget.

USA velger president 3. november. Donald Trump vil gjerne fortsette i fire nye år. Han er fra Det republikanske partiet. Joe Biden vil også styre landet. Han er fra Det demokratiske partiet. Biden gjør det best på menings-målingene i landet. Det er ikke sikkert det hjelper.

– Trump kan fortsatt vinne, sier Gårdsvoll.

LES OGSÅ: Én av disse skal styre mektige USA

USA har et annerledes system. Folk velger ikke ny president direkte. De stemmer på kandidaten de mener er best – gjennom valgmenn. Det skjer rundt om i delstatene. Hver delstat har et antall valgmenn. Noen delstater har flere enn andre. Det er disse valgmennene som til slutt velger presidenten på vegne av folket.

De er en gruppe på 538 til sammen. En kandidat trenger 270 valgmenn for å vinne. USA holder ikke ett valg, men 50 valg, forklarer Gårdsvoll. I tillegg til delstatene har området Washington D.C. tre valgmenn.

I 2016 kjempet Hillary Clinton mot Donald Trump. Hun fikk flest stemmer alt i alt, men Trump vant de rette delstatene. Han fikk flest valgmenn. Men Joe Biden er mer populær enn Clinton var, ifølge Gårdsvoll.

USA har 50 delstater. I 15 til 20 av disse stemmer de stort sett på republikanere. I 15 til 20 stater stemmer de på demokrater. Kandidatene bruker som regel ikke mye tid på disse trygge statene. De bruker tid i vippestatene, forklarer Gårdsvoll.

Eksempler er Wisconsin, Michigan, Pennsylvania. Også Florida er en slik viktig stat. Der er det mer usikkert hvem folk stemmer på. Vippestatene kommer til å avgjøre valget. For kandidatene handler det om å vinne flertall der. Da får de stort sett alle valgmennene.

– Det er vippestatene som får oppmerksomhet. Tar Biden Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, vinner han, sier hun.

I Florida leder Trump. Det viser et snitt av menings-målinger. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Både Trump og Biden har sine problemer. Trump har styrt USA i en pandemi. Det går dårligere med økonomien i landet.

– Går økonomien bra, blir en president ofte gjenvalgt, sier Gårdsvoll. Uten korona kunne Trump skrytt av en økonomi som gikk greit.

Bidens utfordring er at han er gammel. Han ser også eldre ut og har hvitt hår, sier eksperten. Folk har sett lite til ham i valgkampen. Motstanderne hans vil få folk til å tro han er senil. Biden blir 78 år gammel 20. november. Skjer det noe med helsa til Biden, kan Trump vinne valget.

Siste utgave

På forsiden nå