Verden

Det kan bli et jevnt valg mellom de to

USA skal velge president. En ekspert tror hver stemme vil være viktig. Det kan avgjøre om det blir en stor seier, eller veldig jevnt.

Valget har startet i USA. Valglokalene har åpnet i flere stater. Det er ventet at rekordmange vil stemme i år. Nesten 100 millioner personer har stemt før valglokalene har åpnet. Det skjer fordi mange har stemt på forhånd. Mange har stemt for å slippe å gå til et valglokale mens landet sliter med korona.

Nettstedet FiveThirtyEight har laget sin siste oversikt før valget i USA. De mener Joe Biden er en stor favoritt til å vinne. De tror det er rundt 10 prosent sjanse for at Donald Trump vinner. De fleste meningsmålingene sier også det samme. Det ser ut til å bli en seier til Biden.

FiveThirtyEight blir drevet av Nate Silver. Han er en ekspert på statistikk. Han sier det kan bli to ulike resultater. Det kan bli en stor seier til Biden, eller svært jevnt mellom de to. Han skriver at Biden har en større ledelse enn det Hillary Clinton hadde i 2016.

Les også: Valget i USA er i gang

Ved valg tidligere har det vært rundt tre prosentpoeng i feilmargin. Det kan bli jevnt hvis det blir slik i år også. Clinton ledet på målingene i 2016. Hun fikk flere stemmer, men tapte valget. Det var fordi målingen var feil, men til fordel for Trump. Trump kan vinne hvis det blir slik i år også. Men Biden vil trolig vinne da også, skriver Silver.

Men hvis feilen er til fordel for Biden blir det en stor seier. Da kan det bli den største seieren mot en sittende president 1932. Da vant Franklin D. Roosevelt mot Herbert Hoover i 1932.

Les mer: Én av disse skal styre mektige USA

Biden leder på de fleste målingene. Men noen viser at Trump kan vinne. Den ene er laget av Trafalgar Group. De mente Trump ville vinne også i 2016. De klarte også å regne seg fram til nøyaktig hvor mange valgmenn han fikk. De vil ikke si hvordan de gjør sine målinger. Det gjør at flere er skeptiske til dem.

Men flere er også skeptiske til de andre meningsmålingene. Det var flere vippestater som var jevne i 2016, selv om Clinton ledet der. Det var bare 2.000 stemmer i forskjell mellom Trump og Clinton i New Hampshire. Det førte til at han vant den. Nå sier de som lager målinger at de har blitt bedre enn før.

Les også: – Folk er veldig nervøse og spente

Les også: Mener nordmenn får feil inntrykk av Trumps parti

Det kan bli jevnt i natt. Men det kan også gå lang tid før det blir en vinner av valget. Begge partiene er klare for at det kan bli rettssak. Det kan skje hvis de blir uenige om hvilke stemmer som skal telles og ikke.

I 2000 ble det mye rot etter valget. Det endte i rettssak. Da ble George W. Bush president. Da sa Høyesterett nei til å telle stemmene i Florida for tredje gang. Bush vant staten med litt over 500 stemmer. Det gjorde at han vant valget i USA.

Siste utgave

På forsiden nå