Verden

Følg med på valget i USA

Joe Biden var favoritt til å bli president i USA. Men Donald Trump kan fortsatt vinne. Her kan du følge med på resultatet.

Folk i USA har stemt på ny president i landet. Nå skal stemmene telles opp.

Flere eksperter mener Joe Biden vil vinne valget. Da må han vinne 270 valgmenn. Det samme må Trump.

Les mer: Det kan bli jevnt mellom de to

(Du kan se en oversikt over hvordan det går i valget. Den er nederst i saken)

Det er samme regel i nesten alle statene i USA. Den som får flest stemmer får alle valgmennene i staten. Selv om det er bare er én stemme i forskjell. I noen få stater blir det delt etter hvor mange som støtter de to kandidatene.

Det er noen stater hvor de fleste vet hvem som vil vinne. Det er stater hvor de aller fleste stemmer på det samme partiet ved hvert valg. Det blir kalt blå og røde stater. De blå stemmer på Det demokratiske partiet. De røde stemmer på Det republikanske partiet.

Folk i Washington DC har stemt for en president fra Det demokratiske partiet i hvert eneste valg siden 1964. I Alaska har de stemt for å få en president fra Det republikanske partiet hvert valg siden 1968. Du kan se en oversikt over slike stater her.

Men noen stater blir kalt vippestater. De er merket med gul kant i oversikten under. Der er det ingen favoritt. Og de kan avgjøre valget og hvem som blir president.

Oversikten blir oppdatert fram til resultatet er klart. Underveis kan du se på kartet hvem som leder og hvor de leder.

De første valglokalene stengte midnatt. Tallene fra statene Kentucky og Indiana kom først. De valglokalene stengte onsdag morgen.

Oversikten er laget av nyhetsbyrået NTB. Det er også de som legger til nye tall i oversikten.

Siste utgave

På forsiden nå