Verden
Bildet viser Nancy Pelosi som holder en tale

Kaller Biden for USAs neste president

Joe Biden fra Demokratene kalles USAs neste president. Men resultatet var fredag kveld fortsatt ikke klart.

Flere medier melder fredag kveld at Joe Biden blir USAs neste president. Han leder i stater der opptellingen ennå ikke er helt ferdig. Biden leder blant annet i Pennsylvania. Vinner han den staten, vil ikke Trump klare å nå ham igjen. Han har også et forsprang i Nevada. Men president Donald Trump tar innpå i staten Arizona, viser oversikter.

USAs valg avgjøres av hvor mange valgmenn hver kandidat klarer å kapre. Antallet valgmenn varierer fra stat til stat i USA.Biden må ha 270 valgmenn for å vinne valget til president.

Opptellingen av stemmer fortsetter i Arizona, Georgia, Nevada, North Carolina og Pennsylvania. Biden må vinne to av disse eller Pennsylvania alene. Da vinner han valget på president. Det vil gi ham flertallet han trenger.

Staten Georgia varsler at de må telle stemmer om igjen, skriver nyhetskanalen NTB. Årsaken er at det er så små forskjeller på stemmer på hver av kandidatene.

Nancy Pelosi er Demokrat. Hun leder også Representantenes hus i USA, som er den ene delen av nasjonal-forsamlingen. Hun sa i en tale fredag at Joe Biden vil vinne. Hun kalte ham påtroppende president.

– Påtroppende president Joe Biden har et sterkt mandat for å lede landet, sa Pelosi.

Kanalen TV 2 sier at Joe Biden har vunnet presidentvalget i USA. Det viser deres beregninger. De store, amerikanske mediene har ennå ikke sagt at det er sikkert. TV 2 var også raske til å si at Donald Trump vant valget på president sist.

Mer fra Verden

På forsiden nå