Verden
Bildet viser maskert politi som pågriper en mann på sykkel. Det er tatt i Hviterussland i helga.

Flere hundre ble pågrepet for å ha demonstrert i helga

Flere hundre er pågrepet av politiet i Hviterussland. Det skjedde da de viste motstand mot presidenten i helga. De mener han jukset da han vant i valget høst.

Over 800 demonstranter er pågrepet, ifølge Vjasna. Det er en gruppe som jobber for menneskerettigheter i Hviterussland. Det var flere og store protester mot Aleksandr Lukasjenko i helga. Mange mener han jukset i valget i høst. Da ble han valgt til president fram til 2025.
Bilder viser at folk fra sikkerhets-styrkene har på masker. De pågriper demonstranter. Politiet har også brukt vannkanoner mot de som demonstrerer. Det har vært demonstrasjoner hver helg siden 9. august. Da var det valg i landet. Både Lukasjenko og de som protesterer sier at de vant valget.
Mange mener at Svetlana Tikhanovskaja vant valget. Hun er leder for opposisjonen i Hviterussland. Tikhanovskaja mener hun ble tvunget til å reise fra landet etter valget. 
Tikhanovskaja skulle etter planen komme til Norge tirsdag. Det er utsatt. Årsaken er at det blir vanskelig som følge av de nye reglene for å hindre smitte. Det trengs lenger tid for å planlegge besøket.
Den europeiske union (EU) mener det var feil ved valget. De mener også myndighetene undertrykker de som er uenige med dem. EU vil straffe 59 personer. Alle skal ha bidratt til å undertrykke opposisjonen, ifølge OSSE. Det er organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa. De har fulgt med på valget.
Straffene handler om reise og penger. Hvis de 59 personene har penger i en bank i et EU-land, så blir de pengene holdt tilbake. Ingen av dem får heller låne penger fra banker i de samme landene. De 59 vil også få nei på søknader om å reise i EU.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå