Verden

Fem år siden terror-kvelden i Paris

Fredag er det fem år siden 130 personer ble drept i flerer terror-angrep i Paris. Nå er Frankrike truet av terror på nytt.

Fredag 13. november 2015 skjedde flere terror-angrep i Paris i Frankrike. Terror-gruppa IS sa de hadde ansvaret for angrepene. Siden den gang har gruppa tapt militært i Irak og Syria. Men fremdeles fortsetter gjerningsmenn å utføre terror i IS' navn.

– Bare fordi IS har lidd et militært nederlag. Så betyr ikke det at deres militære evne har blitt fjernet, advarer en anonym fransk tjenestemann. Han jobber med kampen mot terror.

Fremdeles bor trolig mellom 100 og 200 franske ekstreme muslimer i Syria og Irak. Det er naivt å tro at de ikke klarer å ta seg tilbake til Frankrike. Det mener den franske tjenestemannen.

130 mennesker ble drept i angrepene for fem år siden. Da gikk flere menn med våpen til angrep. Det skjedde på seks forskjellige steder i Paris.

Det verste angrepet var mot konsertstedet Bataclan. Der ble 89 mennesker drept på en konsert. Det var med det amerikanske bandet Eagles of Death Metal. Andre angrep samme kveld skjedde ved fotballstadion Stade de France og ved flere restauranter i byen.

Alle gjerningsmennene unntatt én ble drept. Eller de sprengte seg i luften under aksjonen. Bare Salah Abdeslam lever fortsatt.

De siste ukene og månedene har det skjedd flere terror-angrep mot Frankrike.

I slutten av september ble to personer alvorlig skadd. Det skjedde da en person angrep med en kjøttøks utenfor bladet Charlie Hebdos tidligere lokaler. Måneden etter ble læreren Samuel Paty halshugget og drept. Det skjedde etter at han hadde vist vitse-tegninger av profeten Muhammed i en historietime. Bare noen uker senere ble tre personer drept med kniv. Det skjedde i Notre-Dame-kirken i Nice.

De siste fem årene har det vært 20 terror-angrep i Frankrike. I tillegg har det vært 19 mislykkede angrep. Mens 61 angrep har blitt hindret før de har skjedd.

Siste utgave

På forsiden nå