Verden
Bildet viser kvinner som demonstrerer mot vold i Romania.

Mer vold mot kvinner under korona

Samfunnet har stengt ned under korona-pandemien. Det har gjort kvinner i de fleste land mer sårbare. Flere steder er det 30 prosent mer vold mot kvinner.

25. november er verdens-organisasjonen FNs internasjonale dag for å få slutt på vold mot kvinner. Men det er usikkert hvordan dagen kan feires. Årsaken er pandemien med korona-viruset.

Viruset har ført til at verdens kvinner er mer sårbare.

I Singapore er det meldt om 33 prosent mer vold mot kvinner enn normalt. Det er under korona-pandemien. Det viser tall fra FN. I Argentina er det meldt om 25 prosent mer av slik vold. Mens det var 30 prosent mer vold mot kvinner både i Kypros og Frankrike.

Bare hvert åttende land i verden har gjort noe for å minske hvordan pandemien virker på kvinner og barns liv. Det sier FN.

Verden kunne få 31 millioner flere tilfeller av seksuell vold. Og sju millioner uønskede graviditeter. Det er som følge av seks måneder med strenge korona-regler. Det regnet FN ut i juli.

Bedrifter, skoler og aktiviteter innen kultur og idrett har stengt mange steder. Dermed har mange kvinner mistet mulighetene til å rømme fra volden.

Hanaa Edwar jobber med kvinners rettigheter i Det irakiske kvinne-nettverket. Hun sier kvinner har fått det mye verre sosialt og økonomisk etter at samfunnet stengte.

Flere familier havner i fattigdom. Det fører til voldelige reaksjoner, ifølge Edwar.

I Spania kan kvinner be om hjelp ved å si «mask-19» på apoteker. Mens foreninger i Frankrike har satt opp steder i butikker der kvinner kan ta kontakt.

– Kvinnene som kom til oss, sto i situasjoner som var uutholdelige og farlige. Det sier Sophie Carton til nyhetsbyrået AFP. Hun jobber for en forening som setter opp slike steder i et kjøpesenter utenfor Paris.

Hun mener pandemien har ført til en «vegg av stillhet».

Det er usikkert hvordan FN-dagen mot vold kan markeres. Årsaken er smitten som sprer seg.

– Vi har ikke mulighet til å markere vårt sinne. Men vi vil uansett bli hørt, virtuelt og visuelt, sier den franske feminist-gruppen Family Planning.

I flere land har det nylig vært markeringer for kvinners rettigheter. Det er til tross for forbud mot å samle mange mennesker. Det har skjedd i land som Costa Rica, Guatemala, Liberia, Namibia, Romania og Polen.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå